Molen op de Hemmes stapje dichterbij

De Hemmes Groep gaat plannen uitwerken om molen De Zaadzaaijer daadwerkelijk te gaan bouwen op schiereiland De Hemmes aan de Oostzijde.

In de plannen is waarschijnlijk ook ruimte voor kleinschalige tijdelijke woningen, zogenaamde Tiny Houses.

Concreet worden drie scenario’s uitgewerkt waarin telkens de herbouw van De Zaadzaaijer voorkomt. In twee van de drie varianten zijn ook Tiny Houses in het plan opgenomen. In de tekeningen die op de website van de Hemmes Groep zijn te vinden, zijn 21 huisjes ingetekend (zie onder).

Zaanstad zal in alle gevallen financieel bij moeten springen bij de financiering van de molen en de tijdelijke huisvesting.  De Hemmes Groep gaat ook andere fondsen aanspreken om bij te dragen aan het plan.

Er is gekozen voor tijdelijke huisvesting omdat er te veel problemen waren om permanente bouw te realiseren. Het eigendom van de grond is in verschillende handen en de industrie in zo dichtbij dat vergunningen lastig worden.

De bouw van de molen gebeurt met  leerlingen uit de houtbouw onder begeleiding van restaurateur Bart Nieuwenhuijs. De huisjes zouden in een soort van loods gebouwd kunnen worden:

“Om de Tiny Houses qua beeldvorming te laten passen bij de molen wordt nu bekeken of het mogelijk is een aantal Tiny Houses onder te brengen in twee authentieke houtloodsen.

We denken daarbij aan de voormalige houtloodsen van molen De Veldvlieger, deze stonden vroeger op het Land van Middelhoven in het Oostzijderveld, en willen we hergebruiken op de Hemmes. Ze zijn bewaard en opgeslagen in Krommenie. De loodsen bieden ruimte voor Tiny Houses met op het dak zonnepanelen.”

De Gemeenteraad zal waarschijnlijk in juni een beslissing nemen over de scenario’s. In november wordt gesproken over de financiële consequenties.

Zie hier ons Hemmes-dossier (vanaf 2014). Het plan is een van de 16 ‘snelle bouwprojecten’ van Zaanstad, waar uiterlijk volgend jaar gebouwd zou moten worden.

Onder de twee versies van de Tiny Houses.

zaadzaaijer tiny houses

zaadzaaier tiny houses loods

Zonnepanelen op het dak

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *