Molenmuseum open (filmpje)

De opening werd uitgesteld, uitgesteld en uitgesteld maar vandaag was het dan zover: het nieuwe Molenmuseum ging open. Of de wind was uitgenodigd weten we niet, maar hij (m/v) was erbij, en waaide uit volle borst.

Met trompetgeschal van Marjan Minnesma (Urgenda) (uit Wormerveer) die van de gelegenheid gebruik maakte om een lans te breken voor duurzame (wind)energie, een welkomstwoord van conservator Henk Heijnen (die gewag maakte van ‘eindeloze uren’ van voorbereiding en een lange lijst van sponsors op het publiek losliet), wethouder Baerveldt (“de enige wethouder in coronatijd die een museum kan openen”) werd de Wereld van Windmolens corona-proof geopend.

André Drost, voorzitter van Vereniging De Zaansche Molen, zag het zowel zonnig (met zo’n mooi museum) als zorgelijk in. Dat laatste vooral met de opdrogende bezoeksstroom aan de Zaanse Schans (“bijna nul”). Dat zorgde voor sterk verminderde inkomsten, “terwijl het jaarlijkse onderhoud van een molen tussen de € 25.000 en € 35.000 kost”.

Vanaf volgende week is het museum (met veel molens!) voor het publiek geopend. Het ‘oude’ museum trok maar 8 à 9.000 bezoekers per jaar. Dat zou in het nieuwe museum veel meer moeten zijn.

Eerst zou 18 juni de dag zijn (gevierd met een internationaal molenaarscongres), nadat corona roet in het eten gooide werd het 31 juli, maar dat werd niet gehaald wegens technische complicaties.

Wil je alles weten over het Molenmuseum (zo maakten we stiekem al eens een filmpje), lees dan ons hele dossier.

(Vandaag was het voor genodigden, ‘gewone’ stervelingen moeten wachten tot de 28e.)

Cultuur-wethouder Annette Baerveldt met de goodie-bag (olie van De Zoeker!)
Wat is het thema van dit museum?
Molenbonbons voor de bobo’s…
Een paar maanden geleden…
Een jaar geleden…
Deel dit artikel:

2 reacties

  • ed.v.otterdvd

    Opening van de Wereld van Windmolens 25 september 2020. Opgeluisterd door het molenkoor de Schorre Schapen o.l.v. Margriet Eshuijs. De Wereld van Windmolens is het nieuwe molenmuseum van vereniging de Zaansche Molen op de Zaanse Schans te Zaandam Holland.
    https://www.youtube.com/watch?v=G9COdrN71R4

  • Tjeerd Pietersma

    Indrukwekkend, dat is wat ik in het gastenboek heb geschreven. Wat een mooie aanwinst voor de Zaanstreek. Vandaag hebben we in hoog tempo even een rondleiding gekregen in het nieuwe molen museum. Ik kan het iedereen aanbevelen om de historie van de molens in onze streek te ervaren, te ontdekken en te beleven in “De wereld van Windmolens”. En….mijn respect en waardering voor iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt. Zeker in deze tijd een prestatie van formaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *