Monetjaar niet in 2021 maar in 2024

Het plan om in 2021 het Zaanse Monetjaar te vieren, 150 jaar nadat Claude Monet voet aan wal zette in Zaandam, is van de baan.

Zaanstad wil nu het Monetjaar samen met haar 50-jarig bestaan in 2024 vieren. Het is nu nog niet duidelijk hoeveel Monets op de grote tentoonstelling getoond kunnen worden, waardoor de organisatorische en financiële consequenties nog niet duidelijk zijn.

Lees ook: Nu al ruzie over Monetjaar.

Het Monetjaar zou kunnen bestaan uit een expositie met werken van Monet met ‘satelliet-tentoonstellingen’, een programma voor de hele stad en een zomerfestival.

Op dit moment wordt het haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd door adviesbureau BMC in samenwerking met het Zaans Museum. Eind 2018 moet er een businessplan liggen waar de haalbaarheid en de financiële consequenties van een Monetjaar in staan omschreven.

De definitieve keuze voor het realiseren van het Zaans Monetprogramma vindt plaats als de haalbaarheid is aangetoond, de aanvullende investeringen in kaart zijn gebracht en de gemeenteraad akkoord gaat met de plannen.

Ondertussen is Monet’s Guurtje van de Stadt wel in het Zaans Museum te zien.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Gert Schouten

  Het plan om in 2021 het Zaanse Monetjaar te vieren is allerminst van de baan.

  Toch elke keer weer onthutsend om te ervaren hoe de overheid met een privaat initiatief aan de haal gaat. Stichting Monet in Zaandam heeft in 2016 het initiatief genomen om in 2021 te vieren dat Claude Monet 150 jaar geleden Zaandam verliet, ons achterlatend met 25 prachtige schilderijen en 9 tekeningen. In het MonetJaar 2021 zullen tal van elementen die met de kunstenaar en vooral de Zaanstreek van 1871 te maken hebben aan bod komen. Niet als eenmalig evenement maar nadrukkelijk bedoeld om de historie van de Zaanstreek, zoals vastgelegd door de ogen van een geniale kunstenaar, blijvend te verankeren in de stad. Voor de Zaankanters én toeristen.
  Nu 2 jaar en diverse dure onderzoeken later besluit de gemeente eigengereid dat niet 2021 maar 2024 hét jaar wordt. Dat de gemeente Zaanstad haar 50jarige “feestje” wil opleuken met een Monet tentoonstelling is natuurlijk haar goed recht. Dat het Zaans Museum blijkbaar zolang nodig heeft om dat voor elkaar te krijgen, daar gaan wij niet over.
  Maar hét Zaanse MonetJaar is 2021 en dat laten we door niemand kapen.

  Gert Schouten (voorzitter Stichting Monet in Zaandam)

 • jan de bruin

  tot mijn stomme verbazing vernam ik het besluit om het monetjaar te verplaatsen van 2021 naar 2024!
  De jarenlange inzet van de door particulier initiatief tot stand gekomen Stichting Monet in ZAANDAM om dat monetjaar in 2021 te realiseren wordt hiermee in een klap van tafel geveegd. Hoe dit voorlopige besluit tot stand gekomen is wordt niet nader toegelicht buiten de mededeling om dat er meer tijd nodig is om eea te realiseren. Dat die tijd nodig is, is begrijpelijk maar daarom is het ook zo verwonderlijk dat in de afgelopen jaren niets gedaan is om het proces ter hand te nemen en te versnellen. Ook de rol van het zaans museum is hierbij discutabel. Het zet immers in op het naar zich toe trekken van het monetjaar met de noodzaak om het museum met een injectie van enkele miljoenen te moderniseren terwijl dit nog in de afgelopen jaren met belastinggeld gebeurd is! Bovendien is het de vraag of een monettentoonstelling wel op de Zaanse Schans gehouden moet worden. Monet heeft alleen in de binnenstad van Zaandam zijn 25 schilderijen en 9 tekeningen gerealiseerd en het is dan ook in Zaandam waar de expositie gehouden dient te worden in een te realiseren MUMOZA (museum voor moderne kunst zaanstad) op het krimp te zaandam. Met de realisatie van een dergelijke ontwikkeling stijgt Zaanstad op de ladder van de cultuurmonitor en profiteert ondernemend zaandam van een economische impuls die de stroom bezoekers van deze publiekstrekker met zich mee brengt. Een impuls die niet alleen recht doet aan het oorspronkelijk initiatief van de Stichting Monet in Zaandam maar ook voorkomt dat de bezoekersbestedingen gaan naar klompen, diamanten en souvenierprullaria. Het zou de leiding van het Zaans Museum sieren om met de wethouder en het bestuur van de Stichting Monet in ZAANDAM te komen tot een constructieve aanpak waarbij recht gedaan wordt aan de oorspronkelijk doelstelling en desnoods, met de realisatie van een Museum voor Moderne kunst Zaantad, het Monet jaar met de focus op het Zaandamse werk in 2026 (Monets’ 100e sterfjaar) te realiseren. Jan de Bruin, rondleider Stichting Monet in Zaandam

 • Jan Schoen

  Groot gelijk Gert Schouten. Laat jullie prachtige initiatief vooral niet kapen door ambtenaren en vooral ook niet door het Zaans Museum. Ik kijk uit naar het Monetjaar 2021 van de Stichting Monet. Zonder Stichting Monet had niemand in de Zaanstreek ooit van Claude Monet gehoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *