Monument Bonifatiuskerk na 66 jaar opnieuw onthuld

Woensdagochtend 3 december zal het oorlogsmonument bij de Bonifatiuskerk aan de Oostzijde 14 in Zaandam opnieuw “onthuld” worden.

De beeldengroep Christus-Koning is weliswaar op 31 oktober 1948 al onthuld, maar het monument is nooit opgenomen in de officële database van oorlogsmonumenten die het Stedelijk Comité 4 en 5 mei Zaanstad hanteert.

Dat werd ontdekt door de Stichting Monumenten Spreken die in de kerk opnames maakten voor een mini-documentaire over de razia op De Burcht. De kerk was een haard van verzet tijdens de oorlog, het verzet hield er kantoor terwijl er ook wapens werden verborgen.

Pastoor Van der Marck van de parochiekerk van St. Bonifatius zei bij de onthulling 66 jaar geleden:

“Het monument is geboren door en in de oorlog, toen hongersnood en vernietiging dreigden. Maar liever zien wij het toch als vredesmonument. Dat is het in veel rijkere zin. Al wie hier langs komt, diene er een aansporing in te vinden tot waarachtige vrede.”

De nieuwe onthulling door het Stedelijk Comité en Monumenten Spreken is op woensdag 3 december om 10.30 bij het monument bij de St. Bonifatiuskerk aan de Oostzijde in Zaandam.

bonifatius

Deel dit artikel:

2 reacties

 • JWM van Breukelen van Berkum

  beste meneer of mevrouw,

  Is het mogelijk dat u mij alle artikelen over de Bonifatiuskerk en oorlogsmonument kunt mailen of toesturen? Ik ben ’n map aan het maken, wat met de restauratie van de kerk te maken heeft. Ik heb al heel veel, maar zag op uw site dat ik bepaalde informatie niet heb. Kumt u mij helpen?

  Bij voorbaat dank.

  • De Orkaan

   Goedemiddag meneer (of mevrouw:-)?),

   Hier vindt u onze artikelen waarin de Bonifatiuskerk voorkomt ( http://deorkaan.nl/?s=bonifatiuskerk). U kunt de tekst selecteren, kopiëren en dan in een word-document plakken. Momenteel is Stichting Monumenten Spreken ( http://monumentenspreken.nl ) druk bezig met de montage van een korte film over de kerk, waarin kapelaan Groot, het ontstaan van de Typhoon etc.. aan bod zullen komen. Nog niet aangekondigd (primeur dus), is dat de premiere van deze minidocumentaire op zondag 17 april zal plaatsvinden in het Zaans Museum. Als u zou willen komen, dan kunnen we zorgen voor een uitnodiging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *