Monumentenweekend 12 en 13 september

Komend weekend openen meer dan 50 Zaanse monumenten hun deuren voor het publiek. Sommige van deze gebouwen en plekken zijn altijd al openbaar, in andere gevallen zijn ze alleen dit weekend te bekijken.

Bijna alle kerken zijn open, veel industrieel erfgoed, ook veel musea, particuliere huizen, begraafplaatsen, molens, pakhuizen, ook alle forten….

Alle monumenten zijn te vinden op de website van Open Monumenten. De Orkaan maakte alvast een selectie van de meest interessante plekken en evenementen in de Zaanstreek. Er zijn er dus veel meer (bijna alle kerken slaan we over in dit lijstje, behalve een paar bijzondere).

Zaandam

MonetTheehuis

Westzaan: Het Reght Huys (voormalig gemeentehuis), Kerkbuurt 35

raadhuis westzaan

Koog Zaandijk

  • Leden van de Historische Vereniging Koog Zaandijk organiseren tijdens het Monumentenweekend in het Weefhuis een expositie Te Kaik met tekeningen, schilderijen, etsen, aquarellen en foto’s van oude en nieuwe dorpsgezichten van Koog aan de Zaan en Zaandijk. Tijdens de expositie zullen ruim 80 werken uit particulier bezit worden getoond. Elk schilderij, ets, aquarel, tekening is voorzien van een foto van de hedendaagse situatie ter plekke.

zaandijk schilderij

Wormerveer

  • De Historische Vereniging Wormerveer organiseert op zaterdag 12 september tijdens Open Monumentendag een tweetal rondleidingen op de oude begraafplaats aan het eind van de Marktstraat in Wormerveer. De begraafplaats is van historisch belang als lokaal genealogisch archief. De flora en fauna zijn uniek in de Zaanstreek. De bomen op de begraafplaats behoren tot de oudste exemplaren in de Zaanstreek. De rondleidingen onder leiding van een gids beginnen om 13.30 uur en 15.30 uur en duren een uur Γ  anderhalf uur.

begraafplaats wormerveer

  • parteonOp zaterdag de 12e is het historische pand van Parteon aan de Marktstraat in Wormerveer open. In de fabriek van Boon werden vroeger de bekende koetjesrepen gemaakt Parteon combineert dit met De Dag van het Huren.
  • Stoomijsbreker-sleepboot Jacob, Zuideinde t.o. 38, Wormerveer

Krommenie: Oudkatholieke kerk St. Nicolaas, Noorderhoofdstraat 131

Spijkerboor: Heerenhuis, restaurant

Wormer

Jisp: Raadhuis

koningsbergenOost-Knollendam: Pakhuis Koningsbergen

En Oostzaan? Niks!

 

 

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *