Mopperkont Van Roosmalen weg uit Wormer…

“Hier wil ik wonen” staat op het bord in de tuin aan de Zandweg in Wormer. Maar de huidige bewoners dus niet. Mopperkont Marcel van Roosmalen gaat weg uit Wormer…

Niet met pek en veren, maar gewoon met de verhuisauto… Het columnisten- en journalisten-paar Van Roosmalen en Eva Hoeke gaat verhuizen. Hun huis staat te koop meldt Eva op Twitter:

“Dag huis, dag haven, dag beuker, dag burcht, bubbel, broedkamer, anker, lieveling, dag herberg met je prachtige licht, het liefst zou ik je zo, hop, onder mijn arm meenemen.”

Of Van Roosmalen met evenveel weemoed afscheid neemt, valt te betwijfelen. Hij heeft een haat-liefde-verhouding met Wormer (maar dan zonder veel liefde van zijn kant): “Ik verbeeld me niks maar in Wormer ben ik een bekendheid”, “ik heb niet zoveel met de mentaliteit van de Zaankanter”, “Het valt me heel erg tegen”, “Ik woon in Wormer, dus ik zit al drie jaar in lockdown” (die laatste is van mei 2020).

Het huis – een “fraaie, karakteristieke VRIJSTAANDE woning (1910) aldus Funda – aan de Zandweg in Wormer, de voormalige woning van de bovenmeester van School West, staat te koop voor € 600.000 (k.k.).

In de columns van Eva in de Volkskrant duiken Wormer, het huis, de school en de buurt regelmatig op. Dat wordt dus allemaal anders. Eva meldt op Twitter ook dat ze iets zoeken in Arnhem. Daar kunnen ze hun borst nat maken. Van Roosmalen heeft ook met Arnhem (en dan vooral met de supporters van voetbalclub Vitesse een haat-liefde-verhouding zonder veel liefde van de kant van de Vitesse-aanhangers).

Eén ding is zeker, aan een ‘Zandweg’ zullen ze in Arnhem niet wonen. Die hebben ze alleen in Wormer.

Wie Van Roosmalen nog een keer op Zaanse grond wil zien kan a.s. zaterdag naar de Culturele Raad Zaanstad waar hij hoofdgast van de avond is.

Deel dit artikel:

24 reacties

 • Dirk Marinus Sr

  Een Taalvirtuoos!
  Te spotten op radio 1, iedere dinsdag om 12.30 uur.

 • Esther Nijdam

  de heer van Roosmalen heeft niet veel op met onze mentaliteit. Wij in Wormer niet met hem. Fietsen doet hij op de stoep en altijd met zijn smartphone aan zijn oor. En dan ook nog met een dochter achterop. Wat een voorbeeld voor zijn kinderen. En dan commentaar hebben op onze mentaliteit en gewoontes. We zullen hem niet missen. Opgeruimd staat netjes.

  • P. Hoogkamer

   Juist daarom ……; wij uit Wormer…
   Praat in de ik vorm en niet voor anderen Esther.

   • Linda Bos

    Ja idd,misschien incidenteel een keer op de stoep gefietst en verder heb ik hem nog nooit met een smartphone aan zijn oor zien fietsen.Wat betreft een voorbeeld zijn voor zijn kinderen ken ik hem persoonlijk en kan menig ouder nog wat leren van de opvoeding van zijn kinderen

  • Anneke meijers

   tjee wat een liefdevolle reaktie. kunnen mensen en in dit geval Esther gewoon niet reageren. van dit soort reacties wordt toch niemand blij? Als we allemaal wat vaker gaan nadenken,, moet ik hier op reageren voegt dit wat toe maakt dit de wereld leuker? dan zouden we met elkaar een stap verder zijn is mijn persoonlijke mening

 • Louis Dirksen

  Lijkt mij een leuk duo : van Roosmalen en Maarten van Rossum.

  Zeker weten dat ik ga kijken als zij zouden optreden……

 • J van Heern

  Woon nu 10 jaar in de Zaanstreek en moet hem gelijk geven.
  Er wordt veel over mensen gepraat, maar niet met mensen.
  gelukkig komen er meer mensen van buiten de Zaanstreek, het was hier echt heel gesloten en conservatief.

  • Tinus Bril

   Het is juist gesloten en conservatief geworden nadat er veel mensen van buiten de Zaanstreek kwamen.
   Helaas is dat al langer dan 10 jaar aan de gang.

 • Jan Peereboom

  veel geluk waar je gaat wonen ik hoop dat je er niet binnen de kortste keren weer terug kom. zeuren over wat er allemaal in wormer je niet bevalt. groetjes jan.

 • Aaf Aafjes

  En waar komt u vandaan? Dat is heel vaak eigen putje. Als u deze uitdrukking kent. Mensen uit dorp of streek. Maakt niet uit welk deel van Nederland. Mensen trekken altijd naar elkaar toe vaak door families, school sportclub van kindsaf. Mijn hele leven al zaankanter maar meer Jisp, Wormer en noorden van de zaanstreek georiënteerd. Zou u graag met u willen praten, praten dat is mijn tegenwoordige levensdoel. Dat doe ik de hele dag, mensen ontmoeten. Mijn streven is minimaal een praatje met 10 personen. Daar word ik blij van en ook vaak wijzer. Maar er zijn heel veel mensen die of niet willen, niet kunnen,taalbarrière. Ik nodig u uit voor een praatje met deze zaankanter.
  Jan Aafjes

 • Bep Hogendorp

  Overgewaardeerde types, die twee.

  • Linda Bos

   Je kent ze persoonlijk? Of is dit gewoon een aanname die je doe!

   • Bep Hogendorp

    Hoezo moet ik hen persoonlijk kennen om tot dit oordeel te komen? Het zijn mediapersoonlijkheden die in het publieke domein opereren. Van Roosmalen kent één trucje, bozig afgeven op anderen die meer bereikt hebben dan hijzelf en dat is het wel. Hoeke is nooit het niveau van de Libelle ontstegen.

    Als u er anders in staat, prima.

 • john noom

  prima man .niets mis mee mooie scherpe teksten

 • Neeltje Waagmeester

  Ik ben hem zeer gaan waarderen. Spijtig dat hij vertrekt, de kritische noot, de ver verstopte knipoog, prima kerel. Maakt van zijn hart geen moordkuil. Als we het over “ons Zaankanters” hebben, deze Zaanse moest aan hem wennen maar voelde inmiddels Zaanse trots als ik hem hoorde (podast met GG is kostelijk!) of zag (heerlijk tv programma). Gefeliciteerd Arnhem, er komt een gaaf bruisend gezin jullie kant op.

 • Gerrit Vinke

  Mogen toch ook wel een beetje trots zijn om een nationaal figuur als Marcel in ons midden te hebben. Het enige wat Nederland ooit van de Wormer wist, dat was ‘het gat van de Wormer”. Door van Roosmalen heeft Wormer weer wat bekendheid gekregen in den landen. Misschien houd hij diep van binnen wel van Wormerland, maar het is net als de schoonmoedergrappen, je moet er wonen of er mee leven. En om het even of hij ergens anders gaat wonen, ik blijf genieten van z’n columns.

 • Caroline Boone

  Wat jammer! Geweldige spreker, analiticus en taalvirtuoos!
  Mensen hebben altijd iets te zeuren. Kijk eens in de spiegel..! Ziet u uw angst in uw ogen?
  Wat mij betreft meer van dit slag, juist in de Zaanstreek.
  Zaanstreek snel ombuigen naar Groot Amsterdam wat mij betreft!
  Meer gelaagdheid, meer gezelligheid!

 • Mischa Van Asperen

  Heb de man gezien als gast bij de Tour de France.
  Het was net een radio.
  Een ouwe, wrakkige radio die met gebrom en gekraak alleen nog de klaagzender ten gehore kan pruttelen.
  Ik verwacht niet dat Wormer hem echt heel erg gaat missen.

 • Ria van Dijk

  Eva
  Wat zal ik je leuke herkenbare stukjes over Wormer in de Volkskrantbijlage missen!

 • Tja. Ik was bij CRZaanstad zaterdag 26 november. Ik heb vreselijk gelachen om Marcel. Hij sloeg wat betreft de kenmerken van Zaanstad en de Zaankanter behoorlijk de spijkers op hun kop. Ik geloof ook dat de Zaankanter (ik ben zelf import uit Amsterdam) die duidingen wel aankunnen. Daar zijn ze eigenwijs genoeg voor. Maar aan het eind van het “interview” ging Marcel erg op de man spelen. En dat zit mij vandaag eigenlijk al de hele dag dwars. Ik vind CRZaanstad af en toe best een beetje knullig in elkaar geflanst, maar het is allemaal met de allerbeste bedoelingen er een leuke avond van te maken tegen een schappelijke prijs (heel belangrijk bij de Zaankanter!). Je mag dat niet afstraffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *