Morgen bij Andere Tijden NPO2: Marcus Bakker

Morgen komt de biografie van Marcus Bakker uit: “Nooit op de knieën; Marcus Bakker (1923-2007)”. ’s Avonds is op NPO2 (21:20) een aflevering van Andere Tijden te zien waarin deze legendarische communist centraal staat.

Van de site van Andere Tijden: “Meer dan 25 jaar was Marcus Bakker Tweede Kamerlid voor de CPN, negentien jaar was hij fractievoorzitter. Bij zijn aantreden in 1956 – midden in de Koude Oorlog – verlieten de andere Kamerleden uit protest de vergaderzaal. Toen Marcus Bakker in 1982 afscheid nam, ontbrak er bijna geen politicus. Dat is, voor iemand die in de jaren ’50 nog een trouw aanhanger van Stalin was en juist vanwege die opstelling werd genegeerd, een opmerkelijke ontwikkeling. Collega’s roemen hem vrijwel unaniem om z’n scherpe tong, meeslepende redevoeringen en z’n humor. Maar of Marcus Bakker ook een democraat was, daarover lopen tot op de dag van vandaag de meningen uiteen.”

In de uitzending komen Dries van Agt, Hans Wiegel, Jan Terlouw, Dick Dolman, Gijs Schreuders en Andre Roelofs aan het woord.

Op de site van Andere Tijden is al een voorproefje te zien, een interview – in het kader van de zendtijd voor politieke partijen – met de CPN-lijsttrekker van ruim 40 jaar geleden.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *