Moskee eist excuses, overleden man geen slachtoffer misdrijf

‘Mogelijk misdrijf bij moskee’ kopte Rodi afgelopen zaterdag boven een klein stukje tekst waarin stond dat er een lichaam was gevonden en dat er onderzoek werd gedaan naar een mogelijk misdrijf. 

De exacte tekst van het oorspronkelijke bericht is niet terug te halen: het is verwijderd. 

Rodi plaatste het bericht direct in de grootste Facebookgroep van de Zaanstreek ‘Je bent een Zaankanter als…’ waarna er druk op los gespeculeerd werd. 

Bij de Sultan Ahmet Moskee was intussen het verdriet groot. Het lichaam dat werd aangetroffen was van een bekend en gewaardeerd lid van hun gemeenschap. Hij stierf aan een hartaanval. 

In een brief laat het bestuur van de moskee weten geschrokken te zijn en de actie en de woordkeuze van Rodi af te keuren:

‘Wij verwachten een verantwoording en excuses van Rodi Zaanstad en staan niet meer open voor toekomstige nieuwsberichten en samenwerkingen met Rodi Zaanstad vanuit de moskee.’ 

Contentcoördinator John Bontje van Rodi gaf aan nog geen reactie te kunnen geven op de vraag of ze excuses aan gaan bieden aan de moskee of dat er contact is: 

‘Ik wil me eerst even inlezen in het verhaal zelf. Daar neem ik straks de tijd voor.’ 

Wij vullen dit stuk aan als er een reactie komt. 


Update: wij werden teruggebeld door contentcoördinator John Bontje die vertelde dat ‘alles prima geregeld’ is. Verder wil hij geen commentaar geven op De Orkaan.

Een woordvoerder van de moskee liet echter weten dat het wat hen betreft nog niet geregeld is:

‘Wij ontvingen een makkelijk mailtje, maar zouden graag zien dat ze in de krant melden dat dit anders had gemoeten.’


De Orkaan schreef ook over het incident.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Robby Son

  Er stond toch ‘mogelijk’?
  Sjongejonge. Volgende editie een artikeltje met ‘toch geen misdrijf’ en klaar.

 • Frank Bloklander

  Wat een ongelofelijke ondoordachte zet van Rodi, excuus van hen lijkt mij het minste dat zij nu kunnen doen. Dit heeft toch niets met journalistiek te maken?

 • Melissa Poenter

  Het is jammer maar ook niet verbazend dat er bij ‘moskee’ en ‘poelenburg’ gelijk uitgegaan wordt van een mogelijke misdrijf door een blanke Nederlander met de naam “John Bontje”. Het is zeer respectloos voor de naasten van het slachtoffer die nog aan het rouwen zijn. Het nieuws van zijn overlijden is bovendien voor de meesten bij de moskee en grote schrik en ook verdriet geweest.

 • Fred Blijestein

  Wat een gedoe om niks. In de volgende uitgave van Rodi een berichtje plaatsen dat het een foutje was. Klaar, einde gezeur.

 • Evert Hartog

  Ingebakken vooroordelen zijn snel gevormd. Dat blijkt maar weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *