Zaanstad gaat opnieuw praten met de Stichting Ar-Rahma en Kleurrijk Saendelft over een Islamitisch Cultureel Centrum / moskee in Saendelft.

Eerder strandde het plan voor een moskee in Assendelft omdat de benodigde fondsen niet bijeen konden worden gebracht. De fondsenwerving was in 2013 begonnen.

Ook kreeg de moskee veel kritiek te verduren wegens de inzet van een omstreden fondsenwerver, de fundamentalistische imam Tarik Ibn Ali. De imam werd in juli van dit jaar in Engeland gearresteerd. Ook was het onduidelijk hoe groot de moskee zou zijn.


UPDATE: Zaanstad gaat gesprek tussen omwonenden en moskee-initiatiefnemers faciliteren. De VVD heeft vragen over de nieuwe plannen, ze willen weten wat de relatie tussen Ar-Rahma en Kleurrijk Saendelft is, hoeveel subsidie Kleurrijk krijgt voor Koranlessen, of het om een salafistische organisatie gaat en waarom grond in erfpacht wordt uitgegeven. De VVD vindt het ‘ongepast’ dat Zaanstad praat met stichtingen die contact hadden met een salafistische ‘haat’-prediker.


De Stichting die de moskee wil realiseren bestaat vooral uit moslims van Marokkaanse origine. Boven de omslagfoto van de huidige Facebook-pagina waarop in juli onder meer de nieuwe burgemeester Jan Hamming werd gefeliciteerd en werd uitgenodigd om hen een bezoek te brengen.

Het gesprek tussen Zaanstad en de initiatiefnemers vindt plaats op verzoek van de Stichting Ar-Rahma en Kleurrijk Saendelft die nog steeds de grond wil kopen om een Islamitisch Cultureel Centrum (ICC)/ moskee te bouwen bij de Rode Ring en de Omweg in Assendelft.


Het Orkaan-Ar-Rahma-dossier.


De gemeente heeft in april 2014 toegezegd dat de grond verkocht kon worden aan de Stichting. In maart 2015 werd een anti-moskee-FaceBook-groep opgericht.

In juli 2015 meldde wethouder Verschuren dat de plannen de ijskast in konden. De initiatiefnemers hebben volgens hem geen geld om de bouw te bekostigen. De stichting bestreedtdat en dreigde met een rechtszaak. In december 2015 werd opnieuw een inzameling gehouden, nu in de Koogse Sounnat Moskee.

De foto hieronder was de eerste omslag van de Facebook-pagina met het gebied waar de moskee moest komen.

moskee_plan

Op de Facebook-pagina is ook een video-animatie van de nieuwe moskee te zien.