Het was natuurlijk maar bijvangst in het persbericht over het tekenen van de contracten voor de nieuwbouw aan de Mauritsstraat in Zaandam.

Maar ook bijvangst kan best lekker zijn: “De ontwikkelaar haalt de waardevolle mozaïek van beeldend kunstenaar Loek Lafeber uit de gevel van het pand dat er nu staat en plaatst dit terug in de nieuwbouw.”

Bij het langsfietsen hadden we het al gespot: een mozaiek aan de Mauriststraat, in de voormalige machinefabriek Kramer & Duyvis. Van wie was het en van wanneer? En wat ging ermee gebeuren. Zoals zo vaak hielpen onze lezers ons uit de brand:

Erik Schaap: “Het is een kunstwerk van Loek Lafeber, daterend uit 1965.” Lafeber is van 1929 en overleed in 2012.

Gré Schotman-Dapper: “Artikel krant 16 oktober 1965, nieuw fabriekspand Laco NV geopend. Wethouder P. Metselaar opende 15 oktober 1965 het nieuwe bedrijfspand van Laco Gereedschappen. Hij deed dit door een mozaïek te onthullen dat ontworpen werd door de 35-jarige Loek Lafeber, zoon van de directeur van Laco N.V. Als dank voor de onthulling overhandigde de heer Lafeber een schilderij aan de wethouder, vervaardigd door zijn zoon.”

Kick van der Horst: “Kan het niet in de woningen geïntegreerd worden? Het is wel ouderwetse moderne kunst. Dit soort werken worden niet meer gemaakt. Los van of ik het mooi vind, zou ik het zonde vinden als het vernield wordt.”

Kick wordt op haar wenken bediend door de ontwikkelaar. (De hoofdvangst onder de foto)

Persbericht Zaanstad:

Het college en Borghese Real Estate hebben op 9 september een Anterieure Overeenkomst gesloten voor de ontwikkeling van 140 woningen aan de Mauritsstraat 4 t/m 10 A-P. De huidige oude bedrijfsloodsen worden gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Wethouder MAAK.Zaanstad Hans Krieger:

“Dit is de start van een veel grotere ontwikkeling. Samen met andere deelgebieden van Overtuinen verandert dit deel van de stad in een levendige wijk met veel aandacht voor groen, een verzorgde openbare ruimte en de benodigde voorzieningen. Ik ben ontzettend trots dat het centrum van Zaandam door deze metamorfose een impuls krijgt.”

Het ruimtelijk plan bevat 140 woningen, waarvan 30% sociale huurwoningen en 10% midden huurwoningen. De woningen zijn geschikt voor onder andere senioren en jongeren.

Het ruimtelijk plan vormt één stedenbouwkundig geheel met de naastgelegen ontwikkeling ‘de Kroon’, met op elkaar afgestemde aansprekende architectuur, een gezamenlijke daktuin en een gezamenlijke inrit naar de stallingsgarage. De daktuin wordt groen en klimaatbestendig ingericht en krijgt plekken voor alleen bewoners en plekken die openbaar toegankelijk zijn. De parkeerplaatsen in de stallingsgarage zorgen voor voldoende parkeergelegenheid voor auto’s en fietsen van de bewoners en hun bezoekers.