Multiroot redt bomenbalans

Vanmiddag om 14:00 zal bomenwethouder Gerard Slegers officieel de drie bomen-perkjes aan de Hogendijk onthullen. De ronde bakken die met zitbankjes zijn omlijst werden in september geplaatst.

Ze zijn nu beplant met één boom elk. Maar niet met een gewone boom maar maar een speciaal uit New Zeeland geïmporteerde ‘multiroot-tree’ (Latijn: Multumcarota, Nederlands: veelwortelboom), volgens Slegers “de uitkomst voor de problematische bomenbalans”.

Slegers legt het uit:

“Die veelwortel heeft onder de grond maar één wortel maar daarboven zie je met vijf, zes of zeven bomen. Volgens onze definitie begint een boom boven en niet onder de grond. Dus die ene boom telt mee voor zes. We hebben in Zaanstad een negatieve bomenbalans wegens de stevige kaalslag van de laatste tijd: een deel van het Vijfhoekpark, Fortuinterrein, sportpark Hoornseveld, de N246. Bij elkaar honderden bomen; en daar komen Westerkoog, Kalf en de Houthavenkade nog bij.

Dat planten we natuurlijk niet 1 2 3 terug. Ik probeer wel eens wat, maar één zo’n boompje in de Heemtuin zet natuurlijk geen zoden aan de dijk. Maar als we deze jongens in perkjes neerzetten zijn we zo boven Jan. Eén geplant, zes op de balans! Bingo!”

Iedereen die zich om 14:00 op de hoek Hogendijk – Czaar Peterstraat meldt, krijgt van Slegers persoonlijk een stekkie van de veelwortel.

Boven de veelwortel bij de brug naar het Eiland (6 bomen uit één wortel), onder die bij het politiebureau (5 wortels). Foto’s: Erik Schouten.

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *