Museum Wereld van Windmolens stap dichterbij de Zaanse Schans

Vanmiddag om 15:00 uur wordt in het gemeentehuis door Zaanstad en vereniging De Zaansche Molen de intentieverklaring voor de bouw van het molenmuseum op de Zaanse Schans getekend.

Zaanstad stelt hiervoor € 1.250.000,- beschikbaar, waarvan 1 miljoen uit de verkoop van het huidige pand van het museum moet komen.

In de overeenkomst staat onder meer dat het nieuwe gebouw op Landje de Haan, midden op de Schans zal komen.

De geschatte kosten van de totale verplaatsing worden geschat op 3.3 miljoen euro, waarvan een deel uit fundraising afkomstig zal zijn. In de intentie wordt uitgegaan van een periode van vier jaar waarbinnen “De Wereld van Windmolens’’ gerealiseerd zal zijn maar dat duurt Andre Drost (voorzitter vereniging Zaansche Molen) te lang:

‘Wat mij betreft starten we het liefst morgen al!’

Wethouder Dick Emmer heeft vertrouwen:

‘Ik heb er alle vertrouwen in dat de vereniging samen met de stichting Zaanse Schans en het Zaans museum een compleet aanbod kunnen geven aan de bezoekers van de Zaanse Schans’.

De bijdrage van Zaanstad zal niet als verrassing komen: het bestuur liet in 2015 weten uit te gaan van een eenmalige en substantiële bijdrage van de gemeente Zaanstad als compensatie voor het stopzetten van de jaarlijkse subsidie (150.000 euro) met ingang van 1 januari 2016.

Hier vind je eerdere stukken die wij over De Wereld van Windmolens schreven.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • hans van loo

  Ach ja,er is nu al amper ruimte nabij de Zaanse Schans om al die toeloop in goede banen te leiden.Gevaarlijke filevorming op de N515 is één van de punten waar men in de euforie kennelijk niet bij stilstaat. Waarom dat molenmuseum niet naar het Hembrugterrein?

 • erik

  Hembrugterrein… je verzint het niet .

 • Antoinet van Gelder

  verkoop van het huidige pand van het museum? aan wie en wat gebeurt er dan met de collectie?
  en wat is dat voor ‘nieuw gebouw’? wat komt daar dan in?

  ik vind dat ‘nieuwe gebouw’ er veel beter uitzien dan het huidig Zaans museum wat qua aanzicht en interieur het tegenovergestelde van Zaans is. hoewel ik er graag kom want de collectie is heel mooi.

  maar ik ben bang dat er te veel naar de toeristen wordt toegedacht en het veel minder gericht is op het behoud van echt mooie Zaanse gebruiken en dingen. ik voel een kanteling aankomen en dat ziet er niet goed uit.

 • marc

  het is totaal van de gekken. het landje is al het drukste punt van de schans. het molenmuseum zou moeten worden geplaatst op het veld nabij de kuiperij. voor iedereen veel beter. maar ja Andre zit op de schoot bij peter jan, de directeur van de stichting, dus kan alles.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *