Muskuseend Oostzaan slot: eind goed, al goed?

Eendenfluisteraar Cor Hottentot kreeg veel op zich af de afgelopen tijd. Hij maakt zich hard voor de muskuseend, omdat hij zag dat er ruis op de lijn zat tussen mens en eend.

Er werd over ze geklaagd, ruziegemaakt over het wel of niet bijvoeren, en als gruwelijk dieptepunt zouden diverse dieren expres zijn doodgereden, of zijn lamgeschopt.

Cor nam Ed en Klaas van OVER-Gemeenten mee door Oostzaan om te laten zien wat de verschillen zijn tussen boomeenden (dat zijn de muskuseenden namelijk) en huis-tuin-en-keuken-eenden, en om tips te geven om het dorp met simpele ingrepen, beter te maken voor mens en eend.

Eerst laten wij het laatste filmpje zien, waarin Cor ons meeneemt naar het parkje aan de Dr. Boerstraat. Waar…. geen eend te bekennen is. Sterker nog: er is geen kip! Na het filmpje (muziek natuurlijk weer van die andere Hottentot: Simon) vatten we samen wat Cor dan allemaal op zich af kreeg de afgelopen weken:

Wat is er de afgelopen weken gebeurd?

Via Facebook, De Orkaan, en de mail is er veel op het initiatief gereageerd. Overwegend positief, en mensen die kritiek hadden, stond Cor te woord en zij veranderden doorgaans van inzicht. Cor heeft kunnen vertellen dat de muskuseenden niet alleen mensen opzoeken omdat ze honger hebben. De beesten vertrouwen mensen, ze voelen zich veilig. Ze zijn gedomesticeerd (net als honden en katten).

Bijvoeren
Een bekend misverstand is dat het niet nodig zou zijn dat de gevederde papzakjes worden bijgevoerd. Dat is het wel! Doordat een deel van hun leefruimte weg is genomen, kunnen ze niet meer aan veelzijdig voedsel komen. Niet bijvoeren, zeker in de winterperiode, betekent dat ze dood kunnen gaan van de honger. Af en toe wat brood is niet slecht, maar het zou mooi zijn om ze bij te voeren op plekken waar ze kunnen blijven en waar ze niet als ‘overlast’ worden ervaren.

Verschillende dorpsbewoners hebben voer bij Cor gehaald (vijf kilo voor 5 euro, en nee, dat is geen handeltje😀). Er was zelfs iemand die 75 kilo kwam halen! In overleg zijn de plekken bepaald en verdeeld. Dat is geweldig, en als jij ook zou willen meehelpen aan het voerbeleid, dan zou dat mooi zijn!

Wat zal volgen is nestbeheer, waardoor overschot gaat verminderen. Cor wil zorgen voor een evenredig aantal dieren voor koppels, dus niet meer een vrouw met vier blazende mannetjes om haar heen. Dat is niet leuk voor ’t wijfje en ook niet leuk voor het dorp.

Eenden-verkeersbord
Er werd door sommigen wat lacherig op gereageerd (en wij vinden de borden ook best geinig), maar verkeersborden op uitgekiende plekken zouden het verkeer veiliger maken voor eend en mens. Een uitwijkende auto kan immers ook gevaar opleveren voor fietsers, voetgangers en ander verkeer.

Vissenbuurt
Er kwamen concrete klachten over een groep hangmuskuseenden in de Vissenbuurt. Cor ging eropaf, hij kende de groep nog niet. Binnen een dag had hij de gang getemd: door met een emmer voer voorop te lopen naar een plek met struiken aan het water. Daarna voerden hij ze daar in de ochtend en middag bij, waardoor ze nu haast niet meer rondtrekken (misschien alleen nog voor een gezellig blokje om).

Gemeente
De problemen zijn onder meer ontstaan door het weghalen van leefruimte. Dit is geen onwil, maar het was gebrek aan kennis. Helaas is Oostzaan niet in een keer omgetoverd tot paradijs voor eend en mens. Het voerbeleid en nestbeheer zal een paar jaar moeten doorgaan om overlast te beperken. Er is tijd nodig voor de uitbreiding van de leefruimte.

Er gloort hoop!
Er is niet alleen tijd nodig voor het scheppen van een mooi leefklimaat, maar ook goede wil. En… dat is er! Cor is door wethouder Rob Monen uitgenodigd om, in het bijzijn van een betrokken ambtenaar, te komen praten over de oplossingen! Het aller-allermooiste zouden wij het vinden als eendenfluisteraar Cor het beheer van de eenden op zich mag gaan nemen. Hij is nu al aanspreekpunt, handelt snel, kent het gebied en de bewoners (zowel mens als eend) als geen ander, en hij doet het met liefde voor het dorp en alle bewoners.

Tot slot
Is er misschien een handige naaister m/v in het dorp die Cor kan voorzien van een superheldenpak met cape, masker, en een dikke -M- van muskuseend op de voorkant?

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Siem

  Geweldig weer Cor, in mijn tijd dat ik daar vlak bij woonde waren daar vele eenden soorten is nu ongeveer 59 jaar geleden. Toen was dat eiland nog van je Opa.

  • Cor

   Ja klopt Siem, daar zaten ze soms, meestal liepen ze op het erf. als slakken eters. Mijn opa gebruikte en met hem meerdere, de Muskus als wandelende broedmachine. Konden veel eieren onder en de Muskus bleef soms wel maanden broeden. En de eend bracht nog geld op ook, als je hem naar Jan Tromp bracht. Alweer 60 jaar terug!!!

 • Gerard Dekker

  Dag Cor, las in Trouw een artikel over je werk voor de eenden, vond het bemoedigend en wilde wat doneren, maar vond geen adres daarvoor. Kun je daar misschien iets voor verzinnen/installeren? Bedankt en succes, mvg Gerard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *