Smidspad in de greep van een mysterieuze paaltjesdans

Zaanstad heeft iets met pollers en paaltjes (en randjes en verkeersborden en bruggen…), en om even eerlijk te zijn, kunnen we daar soms best van genieten.

De paaltjes aan de Hogedijk kregen een dramatische soap en de pollers werden geëerd met een echte tijdlijn.

Nu stuurde Valentijn Sessink ons foto’s van een paaltje dat onderaan het Smidspad in het centrum van Zaandam verdachte bewegingen maakt.

We beginnen het beeldverslag met een screenshot van Google-maps uit mei 2019. We zien dat er dan nog twee paaltjes staan:

Daarna maken we een sprong in de tijd met de foto die Valentijn maakte op 27 juni. Een van de paaltjes is verdwenen, het andere is helemaal aan het begin van het pad geplaatst:

Maar… verdomd als het niet waar is, op 1 juli treft Valentijn het overgebleven paaltje een klein metertje het pad op geschuifeld aan… Wanneer is dat gebeurd en hoe heeft ie dat voor elkaar gekregen?

Valentijn geloofde zijn ogen niet en eergisteren toog hij opnieuw naar het magische pad om te kijken of hij het niet allemaal gedroomd had. Maar… wat denk je?! #mindfuck Weer is het paaltje verder geschoven!

Wat er precies aan de hand is met het wandelende paaltje weten we niet, maar waar Valentijn zich vooral aan stoort is dat de inleidende ribbels ontbreken. Dat maakt dit paaltje niet alleen mysterieus, maar ook gevaarlijk.

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Bert Versteeg

  Zoek de verschillen tussen het screenshot van Google en de foto`s van Valentijn, uitgezonderd de groene container die trouwens hinderlijk in de weg staat.
  Ten eerste is bord C21 , Gesloten voor voertuigen en samenstellen van voertuigen, waarvan de totaalmassa hoger is dan op het bord is aangegeven, veranderd, in mei 2019 was dit nog 3,0 ton maar 14 maanden later is dit verlaagd naar 2,5 ton. Wat zou de reden daarvan zijn?
  Verder zijn er 2 met witte stenen markeringen aangebracht die er op 27 juni nog niet waren maar op 1 juli ineens wel.
  Wat betekenen deze markeringen? Het is geen nadering voorrangsweg, misschien een soort waarschuwing dat het Smidspad daar eindigt?

 • Rob Wolvers

  Niet alleen ontbreekt hier de inleidende ribbelmarkering, maar onderaan een helling hoort, conform CROW, helemaal geen paaltje te staan.

  Nu heeft Zaanstad er wel een handje van richtlijnen te negeren, of nogal vrij te interpreteren, maar bij schade is er grote kans dat de gemeente aansprakelijk is.

  Zie o.a.:

  https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Oost-Brabant/Nieuws/Paginas/Gemeente-moet-schade-vergoeden-voor-ongeval-met-verkeerspaaltje.aspx

 • Henk Brunt

  Et betreft hier een rijwielpad (onverplicht voor rijwielen zonder ingeschakelde hulpmotor), bestaan er fietsen die zwaarder zijn dan 2,5 ton?

  • Floris Bakker

   Nee, maar wel ambulances en brandweerwagens die hier vast door mogen. Dat paaltje is natuurlijk hilarisch, hoewel het treurig is dan hier iemand dagen mee aan het werk is gezet. Het mag wat kosten allemaal.

 • Linda Schoen

  Ik zeg altijd maar zo : als je niets kunt, kan je altijd nog werken bij een overheidsinstantie !

 • Kees Rijpkema

  Het blijven Zaansche pummeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *