De partijen (‘stakeholders’ volgens Zaanstad) op de Zaanse Schans liggen met elkaar overhoop. Een bemiddelaar moet uitkomst brengen.

Wethouder Sanna Munnikendam verwacht ondanks de belangentegenstellingen dat de verschillende partijen op de Zaanse Schans wel in staat zijn de bemiddelaar “in consensus met elkaar te benoemen”. Hun voorkeur zouden ze vandaag (8 april) kenbaar maken.

Dat schrijft de wethouder op 5 april aan de raad, zij wil “uiterlijk volgende week een memo sturen met de opdracht en de naam van de bemiddelaar voor de Zaanse Schans”. Dat is dus deze week.

(Zie onder voor correctie de update)

De voormalige Amsterdamse wethouder Eric van der Burg praat probeert de partijen op één lijn te krijgen bij het ‘verdienmodel’. Van der Burg was eerder ook informateur in Zaanstad en mediator bij De Fabriek.

De partijen in het overleg zijn de bewoners, Vereniging De Zaansche Molen, het Zaans Museum, Ondernemersvereniging Zaanse Schans, OV1509, Stichting de Zaanse Schans en de gemeente. Van iedere partij zijn er twee vertegenwoordigers bij de gesprekken aanwezig.


Correctie 9 april 2019: in de eerste versie van dit bericht schreven we dat de bemiddelaar zich ging bemoeien met het verdienmodel, dat is niet het geval, de “bemiddelaar gaat een ronde langs de partijen maken voor gesprekken over de ontwikkelstrategie” laat de woordvoerder van wethouder Munnikendam weten, “de gesprekken over het verdienmodel lopen parallel daaraan en worden voorgezeten door Eric van der Burg.”

De partijen die bij de ontwikkelstrategie betrokken zijn, zijn dezelfde als die bij het ‘verdienmodel’. Aanvankelijk was het plan om ontwikkelstrategie en verdienmodel tegelijkertijd te presenteren, maar bij het laatste kwam men er niet snel uit, dat loopt dus nog. De bemiddelaar probeert probeert de partijen op één lijn te krijgen bij de ontwikkelstrategie, de raad heeft besluitvorming daarover uitgesteld.


Over dat ‘verdienmodel’ zegt de woordvoerder van wethouder Munnikendam het volgende:

“de term verdienmodel wat ongelukkig Een model is vooral noodzakelijk om regie te hebben op het bezoek, zodat niet al het bezoek op dezelfde momenten komt. Bekend is dat het steeds drukker wordt op de Zaanse Schans en er nu geen manier is om het bezoek te reguleren op een manier die tot minder overlast leidt. Tegelijkertijd is het ook wenselijk dat de onderhoudskosten van de Zaanse Schans uiteindelijk ten laste komen van de bezoekers van het gebied, en niet langer betaald worden door de inwoners van de gemeente Zaanstad.”

Kennelijk wordt het onderhoud op de Zaanse Schans dus niet betaald door de Stichting die de parkeerkosten incasseert of vanuit de inkomsten van Zaanse Schans Card, maar door de gemeente (zie reacties).

Jos Kerkhoven van DZ heeft de wethouder geschreven “dat dit dossier inmiddels met recht als politiek gevoelig bestempeld mag worden.” Daarom zou volgens hem eerst de raad over de opdracht moeten praten voordat met ‘stakeholders’ en de bemiddelaar gepraat wordt.

Dat de partijen het op maandag 8 april al eens zouden worden over een bemiddelaar lijkt Kerkhoven “kort dag”.


UPDATE 8 april. Vandaag stuurde wethouder Munnikendam een nieuw memo naar de raad:

“Het college is bezig met het formuleren van de opdracht voor de bemiddelaar. Graag wil ik u vragen om u punten mee te geven voor deze persoon. Stakeholders op de Zaanse Schans is dat ook gevraagd en die zijn daartoe bereid. Graag ontvang ik deze uiterlijk woensdag om 10 uur van u. U ontvangt dan van mij een definitieve opdracht waarin we de suggesties en opmerkingen verwerken, deze zal ik donderdag kort toe lichten. Er wordt een moment voor een mededeling ingepland donderdagavond aanstaande waar ook vragen beantwoord kunnen worden.”