Nederlands oefenen in Coronatijd

Om de Nederlandse taal goed te leren is het erg belangrijk dat je veel oefent. En dat oefenen gebeurt niet alleen op school. Juist door veel Nederlands te praten met je buren, op straat, in de winkel, op de sportschool, met je collega’s of in het café leer je de taal het beste. De corona-periode heeft het daar niet makkelijker op gemaakt. Contacten leggen is in deze tijd een stuk moeilijker.

In Zaanstad kan iedereen die informeel wil oefenen met de Nederlandse taal normaal gesproken vier keer per week terecht bij Taalcafé de Sluis. Bij Taalcafé de Sluis oefenen (vrijwillige) Zaankanters Nederlands met iedereen die de taal (beter) wil leren spreken. Door de coronamaatregelen heeft de Sluis haar fysieke deuren helaas moeten sluiten, maar zijn ze vrij snel daarna overgestapt op een online Taalcafé. 

Het online Taalcafé werkt bijna hetzelfde. Vrijwillige Zaankanters oefenen in kleine groepjes, ingedeeld op taalniveau, Nederlands met iedereen die mee wil doen. Meedoen is voor zowel vrijwilligers als nieuwkomers vrijblijvend. Het gaat vooral om spreekvaardigheid. Gesprekjes voeren met echte Zaankanters, geen grammatica-les. En waar het in grote groepen soms eng is om te praten, zijn de groepjes bij de Sluis klein en veilig waardoor deelnemers vaak veel meer durven.

Maar ook voor de vrijwilligers is het een leuke zinvolle vrijetijdsbesteding. Je leert mensen kennen van allerlei verschillende achtergronden, leert over andere culturen en kan iets wezenlijks bijdragen aan de integratie.

Om ook mee te doen aan het online Taalcafé kan je een mail sturen naar: info@taalcafedesluis.nl

Ook vrijwilligers die het leuk vinden om 1 of meerdere dagdelen per week te helpen kunnen contact opnemen via bovenstaand emailadres. Mocht je niet beschikbaar zijn tijdens de openingstijden van de Sluis maar lijkt het je toch leuk om iemand, één op één op een zelf afgesproken moment, te begeleiden met het oefenen van de Nederlandse taal, stuur dan ook even een mailtje!  

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *