Nextdoor: zo ‘lek als een mandje’ volgens Radar

De app van Nextdoor zou ‘lek’ zijn waardoor kwaadwillenden toegang tot de gegevens zouden kunnen krijgen. Die kunnen namen en adressen van mensen in de buurt zien, ook in andere buurten dan waar ze wonen.

Ook is het mogelijk volgens Radar met een valse naam online toegang te krijgen. Dat Nextdoor vervolgens de gegeven doorverkoopt aan commerciële partijen wordt niet goed duidelijk gemaakt.

Radar liet zien hoe de site gehackt kon worden, hoe slecht gegevens beschermd werden en hoe commerciële partijen de privé-gegevens kunnen gebruiken.

Radar en de privacy-waakhond Bits of Freedom vragen zich af waarom de politie en diverse gemeenten het gebruik van Nextdoor aanraden.

Nextdoor zegt dat de veiligheid inmiddels is verbeterd. Maar het delen van informatie met anderen en met commerciële partijen bestaat nog steeds. Wie lid is van Nextdoor geeft het bedrijf toestemming om alles met commerciële bedrijven te delen en vaak ook om uitnodigingen namens de gebruiker aan buren te versturen.

Brieven

Eerder was er onrust in de Zaanstreek over de brieven die verspreid werden om lid te worden van Nextdoor. Mensen zouden ongevraagd een persoonlijke brief krijgen waarin een andere buurtbewoner ze uitnodigt om lid te worden van Nextdoor. De brieven werden o.a. in Oud-Koog en Westerkoog bezorgd.

Nextdoor zelf zegt geen brieven zonder toestemming te versturen maar geeft toe dat er onduidelijkheid zou kunnen zijn over de toestemming die mensen gegeven zouden hebben.

We hebben Nextdoor zelf ook vragen gesteld en ondanks een toezegging dat ze beantwoord zouden worden geen reactie van ze gehad. Die vragen gingen over de uitnodigingen waarover niets in de algemene voorwaarden staat. Ook wilden we weten hoe lang Nextdoor doorgaat met het sturen van uitnodigingen en of je achteraf die voorkeuren uit kan zetten.

Gevaarlijk?

Is Nextdoor ‘gevaarlijker’ dan andere sociale netwerken? Van daadwerkelijk misbruik zijn ons geen Nederlandse voorbeelden bekend, vrijwel alles wat op Nextdoor gedeeld wordt is dan ook onschuldig (weggelopen huisdieren, wie weet een goede loodgieter, zet de papierbak buiten, van wie is deze fiets, gratis bankstel af te halen). Wie daarop deelt wanneer hij of zij op vakantie gaat is zelf niet zo slim bezig.

Ook Facebook heeft bijvoorbeeld met een hele serie van schandalen op het gebied van privacy te maken gehad. En ook Facebook deelt de gegevens van gebruikers met commerciële partijen.

Het internet op zich is niet zo’n heel veilige plek…

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *