Niet bekeuren illegale poller-passanten bewuste keuze

De afgelopen week schreven wij over het feit dat er nog geen enkele bekeuring is uitgedeeld wegens het omzeilen van de pollers bij de Beatrixbrug in Zaandam.

Er zijn automobilisten die wachten tot de bus komt, omdat de paaltjes voor hen omlaaggaan. Vervolgens schieten ze ervoor, of bumperkleven ze zich er achteraan, ook schieten er bestuurders langs als de brug omhoog gaat (dan schijnen de paaltjes omlaag te gaan). Dit gebeurt vaak met hoge snelheid omdat de overtreders menen dat ze dan minder kans hebben om gezien te worden door handhavers.

Wij vroegen een reactie van Zaanstad. En, hoewel de gemeente aangeeft dat het niet alleen verboden, maar ook nog eens gevaarlijk is, lijkt het een overwogen beslissing te zijn, niet te bekeuren.

Geen toestemming

Omdat de gemeente alles heeft ingericht om via cameraregistratie te handhaven, maar daarvoor (nog) geen toestemming heeft van het Openbaar Ministerie is er tot nu toe niet gehandhaafd.

1:1 reactie Zaanstad:

Bij deze onze reactie:
Met het plaatsen van de pollers bij de Beatrixbrug en in de Czaar Peterstraat beoogt Zaanstad een autoluw centrum waar het voor voetgangers en fietsers veiliger is en het voor inwoners en bezoekers prettiger winkelen is.
Bewust is gekozen voor een fysieke afsluiting in plaats van alleen een inrijverbod in combinatie met bekeuren achteraf. Dat levert misschien wel veel bekeuringen op, maar geen autoluw centrum
Sinds de plaatsing van de pollers is het centrum zichtbaar autoluw geworden. De meeste automobilisten weten dat ze op bepaalde tijden het centrum niet in kunnen en kiezen bij voorbaat een alternatieve route. Wie toch voor de pollers komt te staan, maakt in de meeste gevallen rechtsomkeert.
Een klein deel van de automobilisten gedraagt zich onverantwoordelijk door in het kielzog van een bus over de neergelaten pollers te rijden. Dat is niet alleen verboden, het is ook gevaarlijk. Zowel voor de bestuurder zelf als voor andere weggebruikers.

De gemeente Zaanstad heeft alles ingericht om via camera’s en kentekenregistratie te kunnen handhaven op deze overtredingen. Uiteindelijk moet het Openbaar Ministerie toestemming geven voor deze handhavingsaanpak. Die toestemming is er nog niet. Dat betekent dat nu nog niet gehandhaafd kan worden met inzet van camera’s en tot nu toe nog geen boetes zijn uitgeschreven.
Zodra de toestemming van het OM binnen is, zal de gemeente zeker overgaan tot handhaving.

Zomaar een Orkaan-ideetje: Wellicht kan een ouderwetse bromsnor met een bonnenboekje de komende tijd een oplossing zijn.

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Als het bord is afgeplakt, dan mag je er toch gewoon langs?

 • Albert

  Lekker dan…. wij rijden al maanden extra kilometers om als brave burgers die in de binnenstad wonen.

  • Merel Kan

   Het passeren van die pollers door voor of achter die bussen te schieten is illegaal. Buschauffeurs zijn er alert op, maar omdat de overtreders met samengeknepen billen het gaspedaal intrappen omdat ze beseffen fout te zijn, ontstaat er gevaar voor voetgangers of fietsers die er niet op rekenen. Dat maakt het gevaarlijk. De gemeente geeft aan zich bewust te zijn van dit gevaar, maar heeft vooralsnog niet bekeurd omdat ze wachten op het OM voor toestemming om per camera te handhaven. ‘Gewone’ handhavers kunnen je dus gewoon bekeuren, maar om de een of andere reden is dat op de Beatrixbrug nog niet gebeurd sinds de pollers er zijn.

   • Erik Esteie

    “Gewone handhavers kunnen je dus gewoon bekeuren”

    Dan moeten die handhavers, of politie, wel aanwezig zijn natuurlijk, en dat zijn ze nooit

    Ik weet niet waar ze wel zijn maar enig gezag is nooit te vinden in of rond het centrum van Zaandam, tenminste, ik zie ze nooit rondwandelen op de gracht, Dam, rond de sluizen, enz…

 • Bargos

  Regeren is vooruitzien is een bekend spreekwoord. Had de gemeente zich niet beter kunnen voor informeren zodat het handhaven direct na in gebruiksname kon worden uitgevoerd? Dan was mogelijk ook een stuk (des) investering alweer terug verdiend. Ik heb dagelijks zicht op de pollers, en zie welke capriolen er verricht worden. Moet er gewacht worden tot er ongelukken gebeuren met kerende en slalommende auto’s die geen oog meer hebben voor voetgangers en fietsers? Gemeente neem uw verantwoording en zorg er voor dat er snel gehandhaafd wordt.

 • Daans

  Omdat de gemeente alles heeft ingericht om via cameraregistratie te handhaven, maar daarvoor (nog) geen toestemming heeft van het Openbaar Ministerie is er tot nu toe niet gehandhaafd.

  Wauw! Dus waarschijnlijk zijn die vergunningen voor de betreffende pollers ook niet in orde? Of…? De gemeente verzint een hoop maar achteraf blijkt toch veel niet te deugen daar. Lachwekkend om te lezen dat het verboden is etc. Maar zelf niet de boel op orde hebben voordat er pollers geplaatst worden. Dus wie creëert nu eigenlijk deze problemen? Juist…! Dit had allemaal voorkomen kunnen worden door je zaken goed op orde te hebben.

 • jaap

  Zal je maar gebeuren als je op de ambulance ligt te wachten. Kan de gemeente Zaanstad nou niet eerst eens zorgen dat ze het helemaal voor elkaar hebben voor ze dit soort malle maatregelen doorvoeren ?

  http://www.nhnieuws.nl/nieuws/213883/Verkeerspaaltje-blokkeert-route-van-ambulance-met-spoed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *