I need somebody
(Help) not just anybody
(Help) you know I need someone, help!

Deze Beatles-hit uit 1965 zongen Wethouder Stephanie Onclin en Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam samen in de Abbey Road Studios. Van 19 tot 21 maart organiseerde de Metropool Amsterdam Club (MAC), inclusief Zaanstad, een ‘schoolreisje’ naar Londen.

In een reisverslag dat gisteren naar de raad werd verzonden lezen we dat het een afwisselende trip was.

De delegatie bestond onder andere uit vertegenwoordigers van verschillende gemeenten en de commissarissen van de koning. Burgemeester Halsema van Amsterdam fungeerde als reisleidster. De GroenLinks-burgemeester vond het overigens ‘praktischer’ om het vliegtuig te pakken in plaats van de trein vanwege aangekondigde werkzaamheden. Het doel van de reis volgens het MAC, was inspiratie en kennis op doen voor actuele vraagstukken en toekomstige uitdagingen en kansen voor de Metropoolregio Amsterdam. Volgens Zaanstad kunnen ze nog wat leren van de Britse hoofdstad:

“Hoewel Londen op veel grotere schaal opereert, zijn in essentie de opgaves hetzelfde.”

Gebiedsontwikkeling Zaanstad

De focus voor Zaanstad lag op ‘gebiedsontwikkeling met Londen als voorbeeld’. Hiervoor was het nodig om onder andere bezoekjes te brengen aan het Tottenham Hotspur Stadium, een boottocht te maken over de Theems en om de Abbey Road Studios te bezoeken. Daar nam de groep het nummer het nummer ‘Help’ op.

Maar er zijn ook verschillende wijken bezocht. En er waren ontmoetingen met vertegenwoordigers van diverse Britse instellingen. Er was ruimte voor uitwisseling en kennismaking tussen de deelnemers onderling. Wat de uitkomst is van de gesprekken is niet bekend.

Amsterdam & Partners organiseerde en financierde de reis. De gemeente Amsterdam en de provincie Noord-Holland financieren onder andere deze club. Het doel van de non-profit organisatie is promotie van Amsterdam en de omringende regio waaronder de Zaanstreek.