Nieuw aan Oostzijde: 39 appartementen in ‘Plan Simon Sport’

Wij noemen het maar even ‘Plan Simon Sport’, vernoemd naar de wielrenner en legendarische Derny-bouwer Arie Simon die hier ooit zijn zaak had. De architect noemt het ‘Oostzijde 2’ maar dat is verwarrend (dat is het pand op de hoek van de Peperstraat).

De gemeente noemt het in de ‘officiële bekendmakingen’ Oostzijde 198, en ook dat schept verwarring. Oostzijde 198 is het pand van Oostzijde Tweewielers (vroeger Arie Simon), maar het plan gaat over een veel groter stuk.

Ook het naastgelegen Oostzijde 196c en drie panden aan de andere kant van de ingang naar de Tuin der Nederlanden: 172, 174 en 176 en de beide braakliggende stukken aan weerszijden van de ingang van Tuin der Nederland moeten worden bebouwd. Oostzijde 172, 174 en 176 moeten worden gesloopt.

In totaal komen er 39 appartementen in twee geschakelde gebouwen aan weerszijden van de ingang van Tuin der Nederlanden tussen de Veeringstraat en de Herderstraat. Het wordt allemaal nieuwbouw maar de gevel van het rechterpand van de fietsenwinkel (1902) blijft gehandhaafd.

De woningen zijn tussen de 36 en 83 m2 groot. Op het binnenplein komen parkeerplaatsen.

Hieronder de impressie en kaarten van het gebied. Bij de gemeente is alleen de ‘Aanvraag omgevingsvergunning’ gepubliceerd. Tegen het plan kan nog geen bezwaar gemaakt worden omdat er nog niet op de aanvraag is besloten.

Impressie vanaf boven. In het midden de ingang naar de Tuin der Nederlanden. Links in het midden is de oude gevel van 198 nog zichtbaar.
Kaart van het plan aan de Oostzijde tussen Veeringstraat en Herderstraat.
Beeld vanaf de Oostzijde, vier gebouwen links (tweede van links de oude fietsenwinkel), dan de ingang van Tuin der Nederlander, en dan het gebouw dat op de plek van 172, 174 en 176 moet komen.

lees ook: Oostzijde: 39 appartementen in fietsenwinkel

Door Piet Bakker: bronnen: bouwplannen Van den Berg Architecten, aanvraag Zaanstad. Afbeeldingen uit bouwplannen.

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Herman Aartsen

    Achter nr. 174 was machinefabriek Holleman gevestigd voordat deze naar de Paltrokstraat verhuisde.

  • Tessa Berghouwer

    @DeOrkaan: ook de cultuurhistorische verkenning en het participatiedocument opgevraagd? Als plannen van een dergelijke omvang al zo ver uitgewerkt zijn en er al een aanvraag is ingediend, zou dat al moeten hebben plaatsgevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *