‘Bomen, de longen van Zaanstad’ heet het nieuwe bomenbeleidsplan van Zaanstad. In dat dat plan wordt het bomenbeleid voor de komende 30 (!) jaar vastgelegd (maar het duurt ook even voordat zo’n boom volwassen is).

Wethouder Gerard Slegers (‘geen sprietjes’) legt uit, samen met ‘bomenhoofd’ Jos Koppen hoe dat beleid eruit ziet. Samengevat: het wordt groener in Zaanstad.

Het meest opvallende onderdeel in het plan is dat de norm van 0,4 boom per inwoner verlaten wordt. Bij een groei naar 200.000 inwoners zou dat overigens op 80.000 bomen neerkomen.

Maar Zaanstad gaat nu naar een model van ‘kroonbedekking’ waarbij in elke wijk in Zaanstad 20 procent kroonoppervlakte (‘canopy’) in de openbare ruimte moet hebben. Dat wordt nu nog lang niet bereikt. In de helft van de wijken is de kroonoppervlakte minder dan 20 procent. Gemiddeld is het 16 procent, dat wordt dus flink bijplanten.

Vergiskap zal door een nieuwe registratie en door het inschakelen va minder onderaannemers aanzienlijk afnemen volgens de wethouder (:”maar waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt”).

Jos Koppen beloofde dat ‘vandaag of morgen’ de nieuwe ‘Bomenbalans’ wordt gepubliceerd. Daarin is de te zien hoeveel bomen Zaanstad achter loopt bij de verplichte herplant. Eigenlijk moet die jaarlijks worden gepubliceerd maar de laatste stand is van 2017 (toen bleek de helft van de toegezegde aanplant nog niet gerealiseerd was).

Slegers beloofde dat Zaanstad er in de komende decennia qua groen echt anders uit gaat zien: alle doorgaande routes krijgen bomen, niet alle fietspaden maar bijvoorbeeld ook de Provincialeweg. Dus altijd in de schaduw fietsen.

Het Bomebeleidsplan is hier te vinden.