Molenkenner Ron Couwenhoven en kunsthistoricus Henk Heijnen (conservator Zaans Museum en Molenmuseum) gingen voor hun nieuwe boek ‘Claude Monet in Zaandam’ de gangen na van de Franse impressionist Claude Monet tijdens zijn verblijf in de Zaanstreek.

Ze lokaliseerden de plekken waar Monet zat toen hij zijn schilderijen van het Westzijderveld maakte. Niet alles klopte, ze vonden negen schilderijen waarop Monet de werkelijkheid geweld aandeed om artistieke redenen. Hij plaatste o.a. molens waar ze nooit stonden.

Op 2 juni a.s. wordt het boek Claude Monet in Zaandam gepresenteerd om 15.00 uur in het Zaans Museum. De Franse impressionist was vanaf 2 juni tot 8 oktober 1871 in Zaandam en schilderde toen 25 doeken. Couwenhoven en Heijnen deden drie jaar onderzoek naar het verblijf in Zaandam van de nu wereldberoemde impressionist. Uiteraard werden ook zijn schilderijen onderzocht: “het resultaat is een boek met talloze nieuwe feiten”.

Tal van andere kunstenaars werkten op de ‘Monet-locaties’. Ook hun werk komt aan bod in het boek wordt getoond. Zo kwam expressionist Armand Guillaumin, een vriend van Monet, in 1904 op advies van Claude naar de Zaanstreek. Van Guillaumin lokaliseerden de auteurs 17 schilderijen en twee etsen die Guillaumin maakte van het molenpanorama op de Hemmes, aan het Kalf en in Zaandijk.

Ook bevat het boek beschrijvingen van de molens die Monet schilderde, zoals Het Oosterkattegat, De Bakker, De Jonker, De Juffer, De Nootenboom, De Rode Leeuw en de watermolens aan het Barndegat.