Nieuw logo ZMC: wat is er terecht gekomen van goede bedoelingen?

Bij een nieuw gebouw past een nieuw logo. Vanuit die logica heeft het Zaans Medisch Centrum het Haagse Silo Desing een huisstijl en een logo laten ontwerpen dat zij gisteren heeft gepresenteerd.

Het bureau werkt al samen met het ZMC en het architectenbureau Mecanoo voor de ontwikkeling van het interieur en de bewegwijzering van het nieuwe ziekenhuis. Op zijn website omschrijft Silo zich op onnavolgbare wijze als een ‘human centered creative agency vol ideeën’.

Volgens het ZMC is het een:

‘mooi modern logo dat goed aansluit bij ons prachtige nieuwe ziekenhuis. In de loop van 2016 is deze steeds vaker te zien. Het is geïnspireerd op de Zaanse nuchterheid: een krachtig en duidelijk logo, no nonsens, zonder overbodige toevoegingen. Het weerspiegelt de professionaliteit van de Zaanse ziekenhuiszorg. De Z van de Zaanstreek omarmt het staande kruis van de medische wereld, net zoals het nieuwe gebouw met het hart gericht is naar het centrum van de stad’.

Nieuw logo zmc-2

Het nieuwe logo met het staande kruis…

Thuis voelen
Silo Design doet er nog een schepje bovenop:

‘Voor de nieuwbouw is veel nagedacht over wat het voor mensen betekent om hun tijd in een ziekenhuis door te brengen. De patiënt – jong of oud, de bezoeker, de verpleegkundige en arts; ze leveren allemaal een fysieke en emotionele inspanning. Het nieuwe ZMC biedt een omgeving waarin patiënten zich niet verwijderd voelen uit de samenleving, maar zich thuis en op hun gemak voelen. De nieuwe merkidentiteit zal hier volledig op gaan aansluiten.’

Hoe logisch is het dan, gezien de opeenstapeling van goede bedoelingen en de klantvriendelijkheid van het nieuwe ziekenhuis, om afscheid te nemen van het ‘human centered’ element in het oude logo (hoe je daarover ook mag denken)? Want dat betekent toch in nuchter Zaans: de mens centraal?  Laten we het nu maar even niet hebben over het ‘staande kruis van de medische wereld’…

logo zmc

Het oude logo. De mens centraal…

 

Ontwerper Jan Schoen (Studio Scarpa) ontwierp meteen een alternatief logo:

ZMC

Een bijdrage van Jaap de Jong.

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Het is te hopen dat de bewegwijzering in het gebouw niet alleen ‘mooi modern’ maar vooral functioneel is.
  (“Zoekt – door zeer vlytigen arbeid, o kunst-adepten! – inhoud machtig te worden. De vorm zal u toegeworpen worden”. Multatuli.)

 • Lilian

  Prachtig nieuw logo! Veel beter dan het oude met die “kinderkleurtjes”. En blij dat er geen zns geschreven wordt zoals znstad dat doet.
  Het human centered element heeft trouwens niets geholpen aan het centraal stellen van de patiënt. Ik hoop dat dit onder de nieuwe huisstijl beter lukt.

 • Jan Schoen

  Jammer. Gemiste kans! Wat was het mooi geweest wanneer het door de gemeente zo voortvarend ingezette Zaans Koeterwaals in het gemeente logo was doorgezet in het logo van het Zaans Medisch Centrum onder het motto ‘Eenheid in Verscheidenheid,’ zoals hierbij geschetst.

  /Users/janschoen/Desktop/ZMC.jpg

 • Romy

  Het staande kruis is wel mooi bij een moderne zieken huis

 • Jan Schoen

  Ha, ha, … We leven niet in Noord Korea en de gemeente Zaanstad is het Kremlin niet, Hans. Schijt aan dronken Naatje.

 • Jan Schoen

  Een heldere analyse, meneer Schaap. Was het Zaanstad logo maar zo helder!

 • Jan N

  Met wat kleine aanpassingen is dit logo ook prima te gebruiken voor de nieuwe gevangenis. Het kruis vervangen door enkele zwarte lijntjes en Medisch door Crimineel. Ook de verklarende tekst van Silo Design is bijna in zijn geheel ook hier goed op zijn plaats

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *