Nieuw van Anneke van Dok: ‘Getuigen in het duister’

“Met blijdschap geef ik kennis van de geboorte…”

Zo begon het persbericht dat Orkaan–columniste Anneke van Dok ons toestuurde…

Het vervolg: “…van mijn vijfde roman.”

Het boek heet ‘Getuigen in het duister’, de hoofdpersonages worden door noodweer ingesloten in hun vakantieoord. Om de verveling te verdrijven, vertellen ze elkaar verhalen…

Het eerste concept was in 2016 al klaar.

“Toen ik een punt achter het laatste woord van het laatste hoofdstuk zette, was #MeToo nog een onbekend begrip en quarantaine een zeldzaam fenomeen.

Fake news werd pas geïntroduceerd toen Donald Trump president van Amerika werd. De genoemde begrippen spelen toch een belangrijke rol in mijn verhaal, dat zich afspeelt in het poolgebied, waar dertien Nederlanders hun kerstvakantie doorbrengen.

Zelf heb ik Lapland tijdens een rondreis leren kennen en ik bezocht Finland verscheidene malen, ook in de winter. Het landschap, de kou en het noorderlicht vormen een mysterieus decor voor een spannende roman. Bij het schrijven ervan werd ik geholpen door een Finse vriendin.

Ik heb mij ook laten inspireren door mijn herinnering aan het televisieprogramma De achterkant van het gelijk, dat de VARA bijna een halve eeuw geleden uitzond en waarin Marcel van Dam zijn gasten met socratische vragen tot bekentenissen wist te dwingen.”

Anneke van Dok-van Weele (1947) begon haar carrière als journaliste bij regionale kranten. Ze werd na haar wethouderschap in Hoorn (1979-1984) burgemeester in Diemen (1984) en Velsen (1990), staatssecretaris van Economische Zaken (1994-1998) en na een kort lidmaatschap van de Tweede Kamer weer burgemeester, in respectievelijk Vlissingen (1999-2008) en Niedorp (2009-2012), in verband met een herindeling. Ze debuteerde in 2014 met de satirische roman Het jaar van de held (Conserve). Met Twee keer de woordwaarde (2016) won zij de vakjuryprijs van uitgeverij Boekscout. Haar maatschappijkritische roman Maxime (Pumbo.nl) verscheen in maart 2020. Ze schreef van 2000-2008 columns voor het vakblad VNG Magazine van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Sinds 2017 is ze columnist bij de Zaanse digitale krant De Orkaan. Haar columns voor o.a. het VNG Magazine zijn gebundeld in Nederland in 100 stukkies. De columns voor De Orkaan in: Een heel jaar Orkaan, De Zaan in stukkies en Het waait wel weer over.

 In 2020 nam ze het initiatief tot het schrijverscollectief Boek-dok.nl met een gelijknamige website.

Je kunt het boek ook bij Anneke zelf bestellen, dan schrijft ze er een opdracht in. Vermeld in de e-mail wel even je adres en telefoonnummer.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *