Nieuwbouw bij Tuin der Nederlanden

Bij Zaanstad is een vergunning aangevraagd om 11 grondgebonden woningen en 5 appartementen te bouwen op het perceel Oostzijde 192 in Zaandam. Ook is er sprake van “gevelrenovatie en vernieuwen enkele bestaande gebouwen”.

Op dat adres staat volgens het kadaster De Tuin der Nederlanden, één van de laatste stolpboerderijen in Zaandam.

We vroegen bij de gemeente of het inderdaad om dat perceel gaat. Het perceel klopt inderdaad, het is namelijk het bedrijventerreintje dat bij nr. 192 zit. Maar het huisnummer klopt niet. De boerderij wordt niet gesloopt of verbouwd. Woordvoerder Lenny Beijerbergen van Zaanstad:

“Het plangebied heeft nog geen huisnummers waardoor het huisnummer dat het meest dichtbij ligt, gebruikt wordt om de locatie aan te duiden. In dit geval dus Oostzijde 192. Dus het gaat niet om de stolpboerderij zelf.

Het projectgebied ligt tussen de woningen aan de Veeringstraat (noordzijde), de Koker- en Taanmanstraat (oostzijde), Oostzijde 168 t/m 176 (zuidzijde) en aan de Oostzijde 196 en 198 (westzijde).”

Hieronder de kaart van het Kadaster, het rode pand is De Tuin der Nederlanden (meer daarover onder de kaart).

De Tuin der Nederlanden (uit 1840) is geen gemeentelijk monument. De boerderij staat inmiddels wel aangegeven op de Noord-Hollandse stolpenkaart.

Twee jaar geleden telden we de laatste boerderijen in Zaandam, we kwamen toen tot 12.

Hieronder het terrein nogmaals (Google Streetview) met op de achtergrond de stolpboerderij.

Op de vergunning is niet besloten, pas als dat gebeurt kunnen bezwaren worden ingediend.

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *