Nieuwbouw Electric ‘ontgroend’

Zes bomen sneuvelden bij de renovatiebouw van het oude Nuon-kantoor op de hoek van de Vincent van Goghweg en de Westzijde. Het toch al boomloze stukje Zaandam werd daardoor nog meer ‘ontgroend’.

Lezers van De Orkaan maakten ons opmerkzaam op de kap, maar het is geen ‘vergiskap’ volgens de gemeente: “de kap was geheel legaal.”

Maar jammer is het wel…

Het nieuwe complex heet ‘Electric’ en is inmiddels betrokken door de nieuwe bewoners. Het kappen viel buurtbewoners op. Alexandra Cichecki:

“Ik schrok er enorm van toen ik gisterochtend langsfietste, een grote kaalslag. Het gebouw staat er ook minder mooi bij nu, ziet er ‘ontkleed’ uit i.p.v. geïntegreerd in de omgeving. Vorige week dacht ik nog, ‘ach ze zijn even de bomen en struiken aan het bijwerken na vele jaren zonder onderhoud.’ Verkeerd gedacht…

Het gaat echt niet de goede kant uit met het particuliere bomenbeleid in Zaagstad, zoveel is duidelijk. De nieuwe bewoners zullen het komende zomer wel heet krijgen, zonder schaduw rondom.”

Elza van Staaveren:

“Ik heb geprobeerd te bellen met de huisbaas van het Nuon gebouw, om over de bomenkap van een soort dennen te praten, hij kwam niet aan de telefoon. Wie dit kapt/vernietigt, begrijpt niks van groen, wat het gebouw mooier maakt. Op de folder staan wel enkele bomen. Waarschijnlijk niet een idee van de bouwer.

Op dit kruispunt Van Goghweg met Westzijde waren deze 6 bomen de enige groenblijvende lage bomen. Hoe kan je een tuin, het milieu, de aarde vernielen?”

De woordvoerder van bomenwethouder Gerard Slegers (CDA) laat weten dat er geen kapvergunning nodig was:

“Het is particulier terrein. De gekapte bomen staan niet op de lijst behoudenswaardige bomen. Dus de kap was geheel legaal.”

Foto’s: boven de gerooide bomen (De Orkaan), onder de situatie eind november 2021 (De Orkaan) en daaronder de bomen in 2009 (Google Streetview) – beide foto’s komen uit dit artikel. Helemaal onder nogmaals de stronken.

Deel dit artikel:

10 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *