Nieuwbouw Electric ‘ontgroend’

Zes bomen sneuvelden bij de renovatiebouw van het oude Nuon-kantoor op de hoek van de Vincent van Goghweg en de Westzijde. Het toch al boomloze stukje Zaandam werd daardoor nog meer ‘ontgroend’.

Lezers van De Orkaan maakten ons opmerkzaam op de kap, maar het is geen ‘vergiskap’ volgens de gemeente: “de kap was geheel legaal.”

Maar jammer is het wel…

Het nieuwe complex heet ‘Electric’ en is inmiddels betrokken door de nieuwe bewoners. Het kappen viel buurtbewoners op. Alexandra Cichecki:

“Ik schrok er enorm van toen ik gisterochtend langsfietste, een grote kaalslag. Het gebouw staat er ook minder mooi bij nu, ziet er ‘ontkleed’ uit i.p.v. geïntegreerd in de omgeving. Vorige week dacht ik nog, ‘ach ze zijn even de bomen en struiken aan het bijwerken na vele jaren zonder onderhoud.’ Verkeerd gedacht…

Het gaat echt niet de goede kant uit met het particuliere bomenbeleid in Zaagstad, zoveel is duidelijk. De nieuwe bewoners zullen het komende zomer wel heet krijgen, zonder schaduw rondom.”

Elza van Staaveren:

“Ik heb geprobeerd te bellen met de huisbaas van het Nuon gebouw, om over de bomenkap van een soort dennen te praten, hij kwam niet aan de telefoon. Wie dit kapt/vernietigt, begrijpt niks van groen, wat het gebouw mooier maakt. Op de folder staan wel enkele bomen. Waarschijnlijk niet een idee van de bouwer.

Op dit kruispunt Van Goghweg met Westzijde waren deze 6 bomen de enige groenblijvende lage bomen. Hoe kan je een tuin, het milieu, de aarde vernielen?”

De woordvoerder van bomenwethouder Gerard Slegers (CDA) laat weten dat er geen kapvergunning nodig was:

“Het is particulier terrein. De gekapte bomen staan niet op de lijst behoudenswaardige bomen. Dus de kap was geheel legaal.”

Foto’s: boven de gerooide bomen (De Orkaan), onder de situatie eind november 2021 (De Orkaan) en daaronder de bomen in 2009 (Google Streetview) – beide foto’s komen uit dit artikel. Helemaal onder nogmaals de stronken.

Deel dit artikel:

10 reacties op Nieuwbouw Electric ‘ontgroend’

 1. Arjan Visser schreef:

  Bomenwethouder Gerard Slegers? Hoeveel bomen moeten er ook alweer worden gekapt in Westerkoog ivm de aanleg van circuitpark Slegers?

  • De Orkaan schreef:

   De wethouder en gemeente staan er in dit geval volledig buiten – zoals in het artikel staat: het is particulier terrein en de bomen staan niet op de beschermingslijst.

   We weten dat er lezers zijn die bij het zien de combinatie Slegers/Groen een rode waas voor hun ogen krijgen, maar die moeten hun gram toch maar even elders kwijt.

   • D. Janssen schreef:

    Krijg steeds meer de indruk dat Zaanstad 1 groot stuk particulier terrein is. Die 3 bomen op de beschermingslijst mogen in hun handjes knijpen in het steeds boom- en groenlozer betonnen Zaanstad.

  • Jan Oskam schreef:

   Er is meer wereld dan westerkoog hor

 2. Jan Schoen schreef:

  Onthutsend. Kunnen die particulieren die hier verantwoordelijk voor zijn niet linea-recta uitgezet worden.

 3. Bernhard Boot schreef:

  Weer een stap naar een boom- en levenloos Zaanstad…

 4. Eelco Aartsen schreef:

  Om te huilen

 5. Siem van Westen schreef:

  En de bomen voor het nieuwe kantoor van KRK in de westzijde zijn die wel beschermd?

 6. Mery Westbroek schreef:

  Schande, Zaanstad wordt een bonk beton!!

 7. henk jansen schreef:

  Wat een gezeur het bomen beleid is in te zien wat er goed uit ziet op zaanstad.nl

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.