Nieuwbouw Essalam moskee Zaandam – vergunning verleend

B&W van Zaanstad wil meewerken aan de nieuwbouwplannen van de Marokkaanse Essalam moskee aan Madagaskar 17 in Zaandam.

Voor bouw moet worden afgeweken van het bestemmingsplan. De bestaande moskee wordt gesloopt. De nieuw te bouwen moskee bestaat uit twee lagen en is ruim twee keer zo groot als de bestaande moskee. Er is daarom een toename van het aantal bezoekers te verwachten.

De nieuwe moskee wordt 4 meter naar achteren geplaatst. De beoogde bouwhoogte van 7,25 meter en de ligging buiten het bouwvlak zijn in strijd met het bestemmingsplan.

Zaanstad heeft in mei 2016 al een aanvraag voor omgevingsvergunning voor het bouwen van een moskee aan het Madagaskar (Vijfhoek) ontvangen.

De Stichting Moskee Essalam Zaandam werd eind jaren tachtig werd opgericht. Eerst werd gebruik gemaakt van een pand op het Sluispad. In 1998 werd het gebouw aan Madagaskar in gebruik genomen. Het bestuur van de moskee heeft uitbreidingsplannen gemaakt omdat de belangstelling voor de activiteiten dat noodzakelijk maakten. Eind 2013 en begin 2014 zijn hiervoor voorstellen ingediend bij de gemeente.

UPDATE 30 maart 2018:

Burgemeester en wethouders van Zaanstad willen een omgevingsvergunning verlenen voor de bouwen van een moskee aan Madagaskar 17 in Zaandam. Tegen het ontwerpbesluit kan een zienswijze ingediend worden tot 9 mei 2018.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • martin kruijt

  en de moskee in poelenburg sluit.?..

  • Dirk Boet

   De moskee in Poelenburg is een turkse moskee, dit betreft een Marokkaanse moskee.
   Een katholiek gaat ook niet naar een protestantse kerk Martin Kruijt.

   • paul

    Tegenwoordig gaan Katholieken en Protestanten naar dezelfde kerk. Dat ze naar gescheiden kerken gingen is zooooo middeleeuws.

   • Siem

    Ik zou zeggen verdiep je eens in het kerkbezoek, gaat er misschien een nieuwe wereld voor je open, en kan je eens op feiten gebaseerde reacties plaatsen
    Het lijkt mij dat Turkse en Marokkaanse burgers dezelfde religie de Islam volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *