Nieuwe Airbnb-wet gaat gemeenten niet ver genoeg

Wie via Airbnb of een ander soortgelijk platform een woning verhuurt moet voortaan de woning registreren bij de gemeente. Wie dat niet doet riskeert een boete van € 83.000.

De vier grote steden vinden de wet niet ver genoeg gaan. De gemeenten moeten namelijk zelf gaan handhaven en controleren terwijl Airbnb geen verplichtingen heeft.

Minister Milieu en Wonen, Stientje van Veldhoven, stuurde gister een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer. Gemeenten die het beleid willen uitvoeren moet wel aantonen dat er schaarste op de woningmarkt is.

De grote gemeenten vinden dat ontduiking nog steeds mogelijk is omdat Airbnb ook advertenties van woningen die niet zijn geregistreerd mag opnemen. “Als platforms geen verplichtingen krijgen, dan is het een halve maatregel”, zei de Amsterdamse wethouder Laurens Ivens tegen de NRC.

In Zaanstad is de strijd tegen Airbnb, met name tegen het permanent onttrekken van woonruimte en het ontduiken van de toeristenbelasting inmiddels een uitgebreid en moeizaam dossier. Lees hier alles wat wij over Aibnb schreven.

We hebben ook wethouder toerisme Sanna Munnikendam om een reactie gevraagd, zodra die binnen is, vullen we dit bericht aan.

Foto: toerist met rolkoffer op de Guisweg (Petra Hoogkamer)

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *