Nieuwe borden tegen fietsoverlast Zaandam

Een nieuw bord voor de fietsers die vanaf de Hogendijk het centrum inkomen: (brom-) fietsen worden verwijderd.

De gemeente Zaanstad blijft het proberen: meer borden, fietsen op de Dam en de kop van de Westzijde verwijderen en een nacht-fietsparkeergarage onder de Beatrixbrug.

Het weghalen van fietsen en brommers heeft in ieder geval op korte termijn effect, soms zien we zo maar een lege Dam. Op langere termijn blijft de Zaankanter hardnekkig: het Czaar Peterstandbeeld is nog steeds regelmatig omgeven door tweewielers.

Aanvankelijk dachten we bij De Orkaan dat alleen fietsen werden verwijderd maar dat klopt niet volgens een woordvoerder van de gemeente. Ook brommers worden weggehaald maar omdat dat niet niet de wagens van de gemeente kan moet daar een wegsleepbedrijf worden ingeschakeld.

“Er geldt geen ander handhavingsbeleid voor bromfietsen dan voor fietsen. Fysiek vraagt het verwijderen van bromfietsen voor de handhavers wel een andere aanpak. Daarom wordt voor de verwijdering van bromfietsen een wegsleepbedrijf ingeschakeld.”

Maar wat kan er nog mee? Eerder geschreven we al over openstelling van de Beatrixburg-stalling. De nieuwe Rozenhofstalling is ook overdag open, dus waarom de tijdelijke voorganger niet?

En er zou iets kunnen gebeuren aan de stalling op de hoek Dam – Czaar Peterstraat. Die staat vol met weesfietsen en fietswrakken. De stalling – het dichtst bij het uitgaanscentrum – is daardoor snel vol (met fietsen die er al maanden of jaren staan).

Hoe los je dat op? In Zaanstad worden zo nu dan duidelijke wrakken gemarkeerd en van een plaksticker voorzien. Dat helpt maar een beetje. Veel wrakken gaan er pas na een jaar of twee uitzien als wrak.

In Utrecht lossen ze dat anders op. Met enige regelmaat worden alle fietsen voorzien van een sticker: binnen twee weken weghalen anders haalt de gemeente ze weg. Ideetje?

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Willemsen

    “Met enige regelmaat worden alle fietsen voorzien van een sticker…. Ideetje?
    Ja en er zijn grapjassen die die sticker dan op jouw fiets plakken. Dus ook even een foto maken van fiets met plakker zodra die sticker er op is gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *