Nieuwe buren! Haven-Stad Amsterdam

Haven-Stad, de nieuwe Amsterdamse woonwijk die in het Westelijk Havengebied moet komen, krijgt 40.000 tot 70.000 woningen.

Haven-Stad ligt aan het IJ, tussen Sloterdijk, het NDSM-gebied en Zaanstad.

Op zondag 11 februari 2018 is er een lezing (14:00) in het 4e Gymnasium Archangelweg 4 in Amsterdam. Spreker is Bart Vlaanderen, projectleider bij Haven-Stad.

Hieronder de foto van Jan Koster nog eens in groot formaat (klikken). De enorme maquette van Haven-Stad, het nieuw te verrijzen stadsdeel is te zien bij Architectuurcentrum Amsterdam.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Kees

  God verhoede dit! De arrogantie rukt op tot tot aan de waterkant.

 • CePe

  Leg eens uit, waar zit hier de arrogantie? Een samenhangend op de toekomst gericht beleid is toch beter dan de realiteit ontkennen? Ik verheug mij er nu al op dat Zaandam eindelijk eens wel ruim denkende buren krijgt.

 • JN

  Gaat dit een grote slaapstad worden? Afgaande op de maquette lijkt het er op dat alle nu nog aanwezige industrie verdwijnt.
  Als dat zo is dan gaat de aantrekkelijke dynamiek van dit gebied ook direct verloren en blijft er een saai soort slaapstad over. Dat betekent ook geen beroepsvaart meer in dit deel van het Noordzeekanaal en het IJ?
  Tweemaal per dag spitsuur door het woon/werk verkeer en daarna niemand meer op straat.

  • Evert Hartog

   Aantrekkelijke dynamiek in het havengebied? Voor een paar honderd havenarbeiders? Met enorme industriele vervuiling waar Zaanstad al decennia onder lijdt? Ik zie liever een wijk met grootstedelijke dynamiek en met grootstedelijke voorzieningen. Wel goed opletten natuurlijk dat het geen tweede Bijlmer wordt, (gaat nu beter hoor, ik bedoel de Bijlmer van de jaren 70 en 80) maar ook geen yuppen wijk. Is een grote uitdaging waar een uitdagende visie aan ten grondslag moet liggen. Het enige dat niet mogelijk is, is dat alles hetzelfde blijft. Gelukkig maar!

 • A. Harmens

  Ik ben benieuwd waar de haven en de bijbehorende bedrijven naartoe moeten. Zijn daar ook plannen voor? De sluizen bij IJmuiden worden net voor een paar honderd miljoen verbouwd ten behoeve van grotere schepen, dus die haven zal dan toch verplaatst gaan worden. De zogenaamde haven van Rotterdam ligt inmiddels ook ver voorbij Vlaardingen, dus zo’n perspectief zal dan ook wel lonken voor de buurgemeenten van Amsterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *