Nieuwe cijfers over verhuizing De Kraaien

Het college van B&W van Zaanstad is dringend verzocht om zijn uiterste best te doen om de verhuizing van hockeyvereniging De Kraaien naar Zaanstad mogelijk te maken.

Het grootste probleem waren de kosten. Het zou miljoenen extra vergen om de hockeyers van de Wijdewormer naar Zaanstad te krijgen.

Maar onduidelijk was bijvoorbeeld hoeveel De Kraaien zelf op zouden kunnen brengen en wat de verkoop van het terrein aan de Zuiderweg op zou leveren.

Daarom stuurde het college een nieuwe berekening naar de raad.

 • De Kraaien kunnen € 200.000 extra bijdragen bovenop de bestaande afspraken als ze de jaarlijkse contributie met € 10,- per lid verhogen.
 • De opbrengst van de huidige locatie zou minimaal € 150.000 zijn.
 • Als volgend jaar de toplaag van de velden vervangen wordt (€ 280.000) blijft er € 345.000 over voor de verplaatsing.
 • Het clubhuis (€ 800.000) moet door de hockeyvereniging zelf betaald worden.

Totaal komt het dan uit op € 1,5 miljoen. Dat betekent voor de verschillende locaties:

 • Fortuinweg (plattegrond hierboven, de favoriet van de Kraaien zelf): € 5,5 miljoen, minus de € 1,5 miljoen betekent dat er een extra investering van € 4 miljoen (excl. BTW) nodig is.
 • QSC terrein (onder): € 5,1 à € 6 miljoen, minus de € 1,5 miljoen betekent dat een extra investering van € 3,6 à 4,5 miljoen (excl. BTW). Het afkopen van de bestaande huurcontracten (paintball) zijn niet opgenomen in de ramingen.

In de brief zijn uitsluitend deze twee locaties opgenomen, de drie andere opties: PSZ, Omzoom en het Hellas-terrein (Sportlaan), zijn kennelijk niet meer in beeld.

Lees hier het Orkaan-bericht van begin mei waarin alle vijf opties nog voorkomen.

kraaien QSC

Deel dit artikel:

8 reacties

 • j.tigchelaar

  Gewoon naar de fortuin weg kunnen ze atlantic boules er ook heen verhuizen want kfc wil ze graag kwijt

 • Nico van den Broek

  Graag de exacte nu bekende cijfers. Ik draag De Kraaien een goed hart toe. Mijn beide kleindochters hockeyen er en de jongst is afgelopen weekeinde met meisjes B1 kampioen geworden. Wanneer een gemeente bewegen een kernpunt van beleid maakt, moeten de accommodaties ook aan dat beleid voldoen.
  Nico van den Broek.

 • De Orkaan

  Deze cijfers (rond de 4 miljoen extra van gemeente) zijn de meest recente, zaterdag 28 mei bekend gemaakt.

 • Co Rol

  Het college van B&W van Zaanstad is dringend verzocht om ZIJN uiterste best te doen.

 • De Orkaan

  Scherp, dank! (en rechtgezet)

 • Jan Holland

  Vreemd allemaal. Omdat Zaanstad helemaal NIET sportminded is. In een veel eerder voorstel voor een multifunctioneel sportpark in het Noordsterpark, Wormerveer werd dat door het college afgewimpeld. De kosten voor herinrichting Noordsterpark zou aan ca 1000 valide en invalide sporters per dag onderdak bieden. Op velden en in 3 sporthallen. Zomer en winter. Inclusief uitbreiding van het zwembad naar Europese niveau. Kosten 26 miljoen, waarvan uit eigen middelen 20 miljoen zou worden bijgedragen. De Gemeente zou middels voorschot subsidie, dus een afbouwsysteem, voor het verschil moeten bijdragen. Na ca 8 jaar zou de Gemeente dan geen subsidie meer behoeven te verstrekken vanwege zelf supporting. Feitelijk een voor de Gemeente gunstige opzet. Het idee werd, bij monde van de toenmalige sportwethouder Daan Sanders, afgeketst. Er was geen geld voor sport. Dan nu wel??? Wees realistisch. Inverdan slokt al het geld op.

 • TBone

  Yep, opeens is er zomaar 4 miljoen beschikbaar voor een vereniging met 650 leden en “capaciteitsproblemen”. Dit terwijl er verenigingen zijn die gewoon op straat gezet worden en waar geen cent naartoe gaat. “Zoek het zelf maar uit” beleid. Ben benieuwd hoe de gemeente (lees D66 en VVD) dit beleid gaan verantwoorden.

  • wil

   Dit is een reactie van een VVD-er. Ik ben het volkomen eens met deze schrijver. Veel verenigingen (zowel sport- als muziek) krijgen geen subsidie meer of heel weinig. De buurthuizen , waar ook veel mensen komen die weinig te besteden hebben, werden gesloten. Voor 600 mensen is een subsidie van ongeveer 6000 Euro p.p. wel erg veel gemeenschapsgeld. Hier moeten ook de minder bedeelden aan meebetalen.Voor een gemeente die niet te veel geld te besteden heeft is dit een vreemd besluit en een rare afweging. VVD-ers kunnen wel goed lobbyen, maar de gemeente moet het algemeen belang bekijken maar dit is een besluit, waar maar weinig mensen van kunnen profiteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *