Het pand van de historische smederij De Drie Hamers (later: Kaaijk Metaalbewerking) aan de Hogendijk in Zaandam komt in handen van de Amsterdamse investeerder Stadsbehoud.

Kaaijk heeft al eerder aangegeven te willen verhuizen. Voor proeflokaal The Black Smith verandert er voorlopig weinig, zij blijven huren aan de Hogendijk.

Het pand is een gemeentelijk monument dat behalve The Black Smith ook Kaaijk Metaalbewerking huisvest. Kaaijk (sinds 1676) is een van de oudste, nog actieve bedrijven van de Zaanstreek. Het bedrijf staat op nummer 4 in onze Oudste Bedrijvenlijst, na Herberg ’t Moriaanshoofd, Het Heerenhuis en De Prins in Westzaan.

Luuk Jonker heeft na het overlijden van Jan Willem Kaaijk de zaak overgenomen en wil graag verhuizen naar andere ruimere plek.

Justin Egbers van The Black Smith zegt dat er voorlopig weinig veranderd (alhoewel hij al maanden dicht is): “ik blijf gewoon huren”.

Bij Zaanstad is er nog geen aanvraag voor bouw of verbouwing aangevraagd. Omdat het een gemeentelijk monument is, zijn aan zo’n vergunning diverse voorwaarden verbonden.

Stadsbehoud moet niet verward worden met Stadsherstel, die stichting kocht al diverse monumenten in de Zaanstreek. Stadsbehoud:

“wij beleggen, (her)ontwikkelen vastgoed en transformeren bestaande objecten in luxueuze woningen en appartementen.”

Het eerste volledig afgebeelde huis rechts (met uithangbord) is de mandenmakerij van Verveen, later garage Hellingman, het daarop volgende huis is smederij Kaaijk aan de Hogendijk 40 en 46. Op de achtergrond Het huis der Cardinalen, gebouwd in 1655 door de gebroeders Cardinaal (Hogendijk 62-64). (Gemeentearchief Zaanstad, eind 19e eeuw)
Hogendijk 46. Oude smederij met in de deurkalf de Drie Hamers, later smederij Kaaijk
Black Smith, jaren negentig vorige eeuw, GAZ, foto Wim de Jong
Achterkant, Krimp, 2019, foto (GAZ), Nathan Mandjes
Filmopnames, september 2020, foto Eelco Aartsen
5 jaar Justin