Horeca-ondernemers met een terrasvergunning mogen vanaf 1 juni 50 procent meer ruimte voor hun terras gaan gebruiken. Wie nu nog geen terras heeft mag nu ook een terras voor een zaak openen.

De horeca in Zaanstad mag ook een uur eerder open.

In alle gevallen geldt dat de veiligheid in orde moet zijn en dat de ruimte het toelaat.

Zaanstad gaat geen precariobelasting heffen over de extra terrassen.

Hoe gaat dat in z’n wertk?

“Ondernemers, waaronder ook culturele instellingen met een horecaexploitatievergunning en die per 1 juni open mogen volgens de noodverordening van de Veiligheidsregio), kunnen vanaf vrijdag 29 mei om 10:00 uur een melding doen via de gemeentesite dat ze een groter terras realiseren. Zodat de gemeente inzicht heeft op welke plekken in de stad er mogelijk extra drukte kan ontstaan.

In de voorwaarden staat onder andere dat er 1,5 meter afstand zijn tussen de tafels. Ook moeten voetgangers voldoende loopruimte overhouden en moeten vluchtroutes voor de nood- en hulpdiensten bereikbaar blijven. Op de Dam in Zaandam zet de horeca gastheren in die toezien op de naleving van de regels.