Nieuwe loswal bij Afvalzorg

Deze week is de bouw van een nieuwe loswal bij het Noordzeekanaal gestart. Een viaduct over de Nauernaseweg gaat de loswal verbinden met het bedrijfsterrein van Afvalzorg.

Ook worden voorbereidingen getroffen voor het verschuiven van de Nauernaseweg.

De nieuwe loswal moet in oktober 2018 in gebruik worden genomen. Dan kunnen schepen tot 135 meter lengte grote hoeveelheden afvalstromen aanvoeren.

De Nauernaseweg blijft in twee richtingen bereikbaar. De komende maanden wordt de nieuwe weg aangelegd. Begin december vindt de aanleg van het viaduct plaats en als alles volgens plan verloopt zal het verkeer vanaf begin februari 2018 over de nieuwe weg rijden.

Op de plaats van de huidige Nauernaseweg wordt de damwand geplaatst en de loswal aangelegd.

De nieuwe loswal past binnen de plannen van Afvalzorg waarbij de recyclingactiviteiten op het permanente bedrijfsterrein van 15 hectare verder worden uitgebreid.

De verplaatsing van de loswal is onderdeel van de in 2015 gemaakte afspraken met Belangenvereniging Nauerna (BGN), Havenbedrijf Amsterdam, gemeente Zaanstad en de provincie over de toekomst van de Nauernasche polder. De stortactiviteiten stoppen definitief in 2022. Op de stortplaats wordt een openbaar natuur- en recreatiegebied van 60 hectare aangelegd.

Tegen het bestemmingsplan Omgeving Nauerna loopt een beroep van de Belangengroep Nauerna bij de Raad van State. De BGN stelt dat het plan strijdig is met de afspraken die over het gebied zijn gemaakt.

BGN en Afvalzorg strijden al lang over de toekomst van het gebied. Afvalzorg wilde aanvankelijk ook na 2005 de vuilstort blijven gebruiken, de Belangengroep hield vast aan de afspraak dat er een recreatiepark zou moeten komen. Na enkele rechtszaken kreeg de Belangengroep grotendeels gelijk. Het recreatiegebied en de permanente bedrijfsterrein maken onderdeel uit van het compromis.

Hieronder nogmaals de plannen, klik op afbeelding voor vergroting.

Deel dit artikel:

8 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *