Zaanstad heeft de schriftelijke vragen van Nick Hendriks van het CDA over het vervallen pand aan de Zuiddijk 51 beantwoord. Die antwoorden bevestigen vooral de impasse waarin het pand verkeert: geen acute gevaren, dus geen handhaving – en geen integrale ontwikkelaanpak vanuit de gemeente.
Toch gloort er een sprankje hoop. Naar aanleiding van de beantwoording nam De Orkaan contact op met de eigenaar, en wat blijkt? Er zijn nieuwe plannen in de maak.
Vragen
Het CDA uitte eind maart zorgen over de langdurige leegstand en verloedering van het kenmerkende gebouw van de voormalige Gemeentelijke Kredietbank. In de beantwoording stelt het college dat er visueel is gecontroleerd, maar dat er geen technische inspectie is uitgevoerd. Er zou volgens de gemeente geen acuut gevaar zijn voor de omgeving, waardoor er niet handhavend zal worden opgetreden. Zuiddijk 51 staat bovendien niet op de gemeentelijke lijst van risicovolle panden, en valt daarmee buiten het bereik van extra toezicht of maatregelen.
Een integrale visie op herontwikkeling ontbreekt. Bouw- en ruimtelijke ordening kent geen planmatige aanpak voor het pand, en ook het Team Wijkgerichte Overlast houdt zich er niet mee bezig. De verantwoordelijkheid ligt bij de eigenaar.
Nieuwe eigenaar
De Orkaan achterhaalde via het Kadaster dat het pand sinds kort in handen is van Morris Xenakis (24), een jonge ondernemer van vastgoedbedrijf Samo Investments. Xenakis laat weten zich te hebben gespecialiseerd in het opknappen van karakteristieke panden en wil ook Zuiddijk 51 nieuw leven inblazen.
Zijn plannen bevinden zich nog in de beginfase, maar de contouren zijn duidelijk: als mogelijk behoud van de voor- en zijgevels, een winkelruimte aan de straatzijde, opslag achterin en woningen bovenin. Hoeveel woningen dat worden, is nog niet bekend:
‘De tekeningen moeten nog gemaakt worden, daarna ga ik in overleg met de gemeente.’
Hoewel er op papier dus weinig beweging is, lijkt het initiatief nu bij de nieuwe eigenaar te liggen.
We gaan het volgen.

Door: Merel Kan, op basis van de vragen van CDA Zaanstad en de beantwoording daarvan en met informatie van eigenaar Morris Xenakis van Samo Investments.
Dekker Wormerveer, de Russische buurt Zaandam en nog meer panden in Zaanstad staan al heel veel jaren verloren en ontzield te verloederen. Hoe kan dit ? Er zijn lijkt mij genoeg mensen die er willen wonen en niet beroerd zijn hun handen uit de mouwen te steken. De nieuwbouw schiet om mij heen de lucht in ( Hem terrein, station Zaandam, het Eiland) en is bijna niet te betalen voor een ieder die wil wonen. Daar ligt alle nadruk helaas op. Gemeente Zaanstad; doe eens creatief en iets leuks met al die historische oude pandjes! Verloot ze in het kader van 50 jaar Zaanstad!!!!
Was dit gebouw in WO2 niet de vestiging van de Distributiedienst? Dan heeft het cultuur-historische waarde en is het een van de adressen in Zaandam die herinneren aan de moeilijke tijd in de geschiedenis. Ik ben benieuwd of er nog mensen in leven zijn die daar hun voedselbonnen hebben opgehaald. Mijn opa deelde ze daar uit voor joodse onderduikers op een door het verzet vervalste distributiekaart waarop de naam was vermeld van iemand die was overleden.
Ja je zal maar op zuiddijk 53 wonen iedereen heeft het over de voorkant van nr.51 maar de achterkant en de zijkant van dat perseel wat dus mijn erf is daar ben ik niet zo zeker van dat er geen stenen naar beneden komen het lekt op onze garage met gevolg dat het dak zo lek als een mandje is maar omdat wij geen idéé hebben of er nog iets gaat gebeuren en niets weten van wie of het pand nu weer is durfen we er niets aan te doen .wij hebben het idee dat er 1 straat In orde is en alles daar goed geregeld wordt en dat is de Gedempte gracht.Wij als buren van Zuiddijk 51 zouden graag antwoorden willen hebben en geen valse beloftes zodat we niet langer in een afbraakwijk hoeven te wonen
Wat velen blijkbaar niet willen zien is dat de Gemeente wel te maken heeft met eigenaar schap . En aangezien de Raad in meerderheid tegen kraken is en dat eigenaarschap voorop stelt kan er geen sprake zijn van sturing door de Gemeente. Pas als de Raad bewoning voorop stelt en daar redelijke termijnen voor opstelt kan er dwingend opgetreden worden maar dan nog kan er best een zeperd komen doordat een eigenaar zijn BV laat klappen en er dus niets meer te halen valt.
Nu de rest nog van de zuiddijk staan nog meer panden te verloederen. Het oude pand van Landsaat, even verderop een boerderij (?) met nu houten schotten een pand waar al 6 jaar een bord van een aannemer binnen staat maar niks gebeurd….. positief is wel dat hij het pand niet wil slopen en lelijke nieuwbouw terug wil bouwen….
Ik vrees dat dit dezelfde kant opgaat net zoals vele oude vervallen panden.
Het wordt opgekocht, opgeknapt en opgedeeld tot piepkleine appartementjes die voor een achterlijk hoog bedrag op de markt worden gegooid. Ik schat al gauw dat er weer 3,5 ton voor een opgefluft kippenhok gevraagd gaat worden.
Of het worden huurappartementjes waarvan je kan afvragen wat voor huurders er in komen.
Hoe dan ook, ik vrees dat de Zuiddijk er niet beter van wordt.
Laat ik eerlijk zijn, alles slopen en integraal grootschalige nieuwbouw is beter voor iedereen. Het wordt dan weliswaar minder authentiek maar het verdrijft wel pandjesbaasjes die snel geld willen verdienen.
het zal alleen maar mooier worden
uitzicht op de burcht
want nu is het vreselijk om te zien!!
succes met de verbouwing.
@redactie
Jullie hebben al vaker leuk geschreven over dit pand. Hadden jullie voorheen niet een overzicht van linkjes naar eerdere artikels, onderaan? Was volgens mij ook bij de Pollersoap... ik kan het niet meer vinden (of ik kijk er overheen?)
Er zijn in Nederland gemeentes, die pro-actief leegstaande woningen in de gaten houden, omdat ze bij voorbeeld de woningnood willen oplossen. Zaanstad spreekt woningeigenaren van woningen die leegstaan NIET aan.
Daarom is het initiatief van De Orkaan een goed begin om de gemeente Zaanstad op weg te helpen naar een systematische aanpak van dit "pandjesbazen"-probleem.
Amsterdam staat leegstand tot maximaal 6 maanden toe en dan wordt er gehandeld:
https://www.amsterdam.nl/wonen-bouwen-verbouwen/bouwen-verbouwen/omgevingsvergunning/melden-woning-langer-6-maanden-leeg/
Amsterdam heeft het gelukkig goed aangepakt maar van wat ik me weet te herinneren is dat er in de wet kraken en leegstand uit 2010 een clausule is toegevoegd dat gemeenten eigenaren van panden die langer dan 6 maanden leeg staan kunnen aanpakken. Ik heb alleen altijd begrepen dat dat geen harde eis is, gemeenten mogen zelf bepalen of ze eigenaren willen aanpakken of niet en de wet bied mogelijkheden (handvaten) om dat te doen. Ik ben geen jurist maar ik vrees dat de gemeente Zaanstad dit niet heeft opgepakt (of het geen prioriteit geeft/te lastig vind)
Misschien kan iemand die hier meer verstand van heeft zijn licht hier eens op laten schijnen en wat meer duidelijkheid verschaffen hoe dit precies in mekaar steekt
Los van het ambtelijke taalgebruik, lijkt het erop dat alles wat hier staat ook wel geldt voor het oude AKZ-pand aan de Czarinastraat. Het gebouw lijkt op instorten te staan aangezien het om opnieuw kraken tegen te gaan half gesloopt is. De ramen zijn kapot en niet afgeschermd, wat gevaarlijk kan zijn. Het ziet er niet uit en wordt als openbaar toilet gebruikt. Verder is het nogal provisorisch afgezet met bouwhekken. Blijkbaar vinden de burgemeester en wethouders het wel prima dat de buurt met een ernstig verloederd pand wordt opgescheept zolang er maar niet gekraakt wordt. De situatie duurt al jaren. Waarom wordt het pand niet gesloopt, eventueel door de gemeente op kosten van de eigenaar, of is die soms failliet?
Het pand naast het oude AKZ pand is ook al jaren dicht getimmerd en ziet er ook niet uit. Mogen ze ook wel eens iets aan doen
In de jaren 50 en 60 was dit de hulp secretariaat en zetelde hier mej. Peerlekamp, waar wij imm ondertrouw zijn gegaan.
Omdat het klopt, dat de gemeente niet actief pandjesbazen opspoort om met hen in gesprek te gaan, hier een zéér lovenswaardige actie van De Orkaan om met dit soort beleggende partijen te gaan praten over de mogelijkheden om méér en sneller bewoonbare woningen te creëren, zoals de politiek het overigens maar steeds blijft beloven.
Zal tijd worden het is een zielige vertoning , de hele Zuiddijk ziet er niet uit , armoe troef............Gr. Jan