Nieuwe regels voor sociale huurwoning, alleen inschrijfduur telt

Hoe langer je ergens woonde, hoe hoger op de lijst voor een nieuwe woning. Dat principe (opgebouwde woonduur) verdwijnt bij de nieuwe Huisvestingswet die op 1 juli 2015 ingevoerd wordt.

Iedereen die in de toekomst in aanmerking wil komen voor een sociale huurwoning, moet zich daarom inschrijven bij WoningNet.

Tot nu toe telde de woonduur en de inschrijfduur (ingeschreven bij WoningNet) mee. Vanaf 1 juli 2015 geldt alleen nog de datum van inschrijving bij WoningNet.

Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning in de Stadsregio Amsterdam, is inschrijving bij WoningNet handig. Hoe langer de inschrijfduur, hoe eerder je aan de beurt bent wanneer je wilt verhuizen.

Tijdelijke overgangsregeling
Om de huidige inwoners van de stadsregio tegemoet te komen, is een tijdelijke overgangsregeling ingesteld. Zo is de opgebouwde woonduur na 1 juli 2015 nog vijftien jaar gebruiken bij verhuizing naar een sociale huurwoning:

  • Staat u al ingeschreven bij WoningNet, dan wordt uw woonduur op 1 juli 2015 automatisch één-op-één omgezet naar inschrijfduur, tenzij uw inschrijfduur bij WoningNet langer is dan de tijd die u in uw huidige woning woont. Wel moet u ervoor zorgen dat u uw huidige woonduur in uw inschrijfgegevens invult bij huidige woonsituatie.
  • Heeft u zich nog niet aangemeld bij WoningNet? Schrijf u dan in als doorstromer en vul bij huidige woonsituatie uw woonduur in. Uw woonduur wordt dan omgezet naar inschrijfduur.

Tot 31 december
Inwoners van de stadsregio Amsterdam die hun woonduur willen laten omzetten in inschrijfduur bij WoningNet, krijgen hier nog tot 31 december 2015 de tijd voor. De Stadsregio en de woningcorporaties hebben afgesproken dat WoningNet tot eind dit jaar woonduur omzet naar inschrijfduur. De deadline was aanvankelijk 1 juli.

De langere periode voor omzetting is het gevolg van een motie van de Regioraad van de Stadsregio Amsterdam. Zij gaven opdracht de termijn te verlengen naar 31 december. Mensen die zich willen inschrijven krijgen dus nog zes maanden extra de tijd. Dit is onder andere gunstig voor inwoners die nu een koophuis hebben en senioren die kleiner willen gaan wonen en mogelijk in de toekomst gebruik moeten maken van het woningaanbod dat corporaties publiceren via WoningNet.

Inschrijven
Inschrijven bij WoningNet via www.woningnetregioamsterdam.nl. Aan de inschrijving zijn wel kosten verbonden: bij inschrijving betaalt u eenmalig 50 euro en daarna elk jaar 10 euro verlengingskosten.

Zie ook website van ZVH.

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Goed om te lezen dat er een overgangsregeling is getroffen. Het is lastig om een goede huurwoning te vinden en je in te schrijven. Ik kan me voorstellen dat als je veel woningduur hebt opgebouwd je dit niet zomaar wilt verliezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *