Niks & alles: frisse foto van kazige plek (viertand werd drietand)

Zo vaak gefotografeerd. Voor ons Zaankanters 24/7 bereikbaar en daardoor normaal. Evenzogoed is het heerlijk dat er oog voor blijft.

De ‘Groote Sluis‘ is eigenlijk de kleine sluis naast de Wilhelminasluis in Zaandam. Kees Huyser fotografeerde één van de wapenstenen, volgens ons staat er ‘Anno MDCCLXXXI’ (1781)* maar dat jaartal komt in de geschiedenis niet voor. In die geschiedenis staat dat de sluis in 1722 gebouwd werd ter vervanging van een nog oudere sluis. De stenen zijn diverse malen verplaatst en de sluis is ook een tijd buiten gebruik geweest omdat de nieuwe Wilhelminasluis het verkeer kon verwerken. Nu is de sluis in gebruik voor de recreatievaart.

Het vreemdste detail is de drietand van Neptunus, duidelijk te zien dat die nieuwer is dan de rest. Dat klopt, het was vroeger een viertand – een foutje van de beeldhouwer dat later is rechtgezet (dat vinden wij dan weer jammer).

Tessa Berghouwer vond in het gemeentearchief de foto van de viertand.

* Die laatste I klopt niet, het ‘bouwjaar’ is 1780 weten we (ook dankzij Tessa Berghouwer)

Niks & alles

Wij werden er blij van. Niks nieuw onder de zon en toch dat wat we willen zien. Als jij een frisse foto hebt van dit plekje: mail hem dan naar info@deorkaan.nl. Foto’s van andere cliché-plekken aan/in De Zaan zien we ook graag!

De eerste ‘kazige’ was van Ferry Heijne, daarna plaatsten we foto’s van Kees Huyser, Frank Bakker, Petra Hoogkamer, Pieter Heine, Rene van der Meer, Wim Huisman, Siem van Westen, Cees Christiani, Tom Tulleken, Rens Kamminga, Michel Brand, André van Beveren, Herman Rolsma, Eline Kleibrink, Carla de Vos, Fred Wolf, Frits Böckling, Arjan Lakeman en Zoe Gerssen…

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *