Nog 5 jaar De Orkaan… maar hoe?

Het gaat eigenlijk prima met De Orkaan: veel nieuws, veel discussies, veel reacties, veel opinies, veel columns, veel bezoekers, veel mensen die artikelen, foto’s en video’s insturen, veel volgers op sociale media, veel abonnees op de nieuwsbrief, veel duimen en veel hartjes…

Veel, veel, veel… en eigenlijk willen we ook wel meer, meer, meer…

Maar we willen vooral dat de Zaanstreek een professioneel en journalistiek nieuwsplatform (De Orkaan dus) houdt. Het succes van De Orkaan heeft een keerzijde. We hebben de afgelopen jaren moeten investeren in eigen servers, een stichting op moeten richten, licenties voor software moeten aanschaffen, een webmaster moeten inhuren, een nieuwe website laten bouwen… In de beginjaren lukte het voor een paar tientjes, nu gaat het om duizenden euro’s per jaar.

Belangrijker is dat we met twee vrijwillige redacteuren eigenlijk nauwelijks volhouden. Te veel onderwerpen moeten we laten liggen, bij te veel zaken kunnen we niet tot het gaatje gaan. Onze tijd en energie is beperkt – ondanks dat er erg veel mensen zijn die belangeloos meewerken en voor nieuws zorgen. Met enkel vrijwilligers is De Orkaan kwetsbaar en als daar geen verandering in komt, bestaan we over een paar jaar niet meer.

Onderzoeksjournalistiek

Zaanstad en Wormerland hebben de afgelopen jaren zo’n € 160.000 per jaar gestoken in de lokale omroep RTV Zaanstreek. Elke 5 jaar moet die licentie verlengd worden, maar dan kunnen zich ook nieuwe gegadigden aanmelden. De Orkaan heeft dat gedaan, wij denken dat we voor dat geld – voor minder zelfs – veel meer en veel beter nieuws kunnen maken dan de huidige omroep.

Met dat geld (als we het krijgen) gaan we De Orkaan professionaliseren: journalisten in dienst nemen, freelancers inhuren, meer onderzoeksjournalistiek doen, meer zaken uitzoeken, meer video maken, meer audio (podcasts) uitzenden, debatten organiseren, in wijken aanwezig zijn, meer live uitzendingen maken, nog actiever op sociale media worden, groepen en mensen die wat minder vaak aan bod komen nadrukkelijk aan het woord laten. We worden twee keer zo dik en drie keer zo goed.

Onafhankelijk

We gaan twee dingen niet doen. We gaan geen radio maken. In de praktijk bestaat de lokale radio vooral uit muziek en volgens ons is dat in strijd met de mediawet en niet de bedoeling van de gemeentelijke bekostiging. Wie Hotel California wil draaien, doet dat maar in de huiskamer. We gaan wel podcasts maken met Radio Orkaan (met nieuws, ouds en achtergronden uit de Zaanstreek).

We gaan ook geen traditionele tv maken, dat bestaat nu meestal uit eindeloze herhalingen van achterhaald nieuws en dingen die helemaal geen nieuws zijn. Traditionele radio en tv maken is duur en tijdrovend, het bereik is minimaal. Wij gaan niet investeren in ijzer, stenen, auto’s, camera’s en uitzendrechten maar in mensen die nieuws maken. We gaan nog meer online filmpjes maken. Wij doen liever één ding goed dan drie dingen halfbakken.

De Zaanstreek verdient een sterk, professioneel en toekomstbestendig nieuwsmedium met een compleet en onafhankelijk nieuwsaanbod voor alle Zaankanters. De Orkaan is er klaar voor. De gemeenteraden moeten kiezen tussen De Orkaan en RTV Zaanstreek. Onze plannen vind je hier.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Gisela Hoeve

  Lijkt me een goed plan!
  Kunnen wij (Orkaan-lezers) het plan ondersteunen met handtekeningen of iets dergelijks. Zou kunnen helpen als duidelijk is hoeveel mensen achter jullie plan (willen) staan.

  • Annemieke Goudsmit

   Jammer dat de fusie niet doorgaat! En jammer dat de Orkaan geen radio en TV willen doen. Achterhaald, geen nieuws, geen publiek… Daar doen jullie RTV Zaanstreek mee tekort. Maar dat het beter kan is een feit. Veel succes dan ook in de strijd om de pot van 160.000 😁 Dat de beste moge winnen.

   • De Orkaan

    Annemieke, dat van die € 160.000 is helaas van de vorige jaren toen RTV Zaanstreek extra geld kreeg voor meer live-tv, frequentere uitzendingen, drone-films, meer interviews met raadsleden en burgers, meer jongeren bereiken, meer inzetten op sociale media, meer camera’s, inwoners laten vloggen, meer actualiteit, meer sport, digitaliseren, nieuwe apparatuur, scholing, meer cultuur, duurdere apparatuur en meer salaris voor hoofdredacteur.
    https://www.deorkaan.nl/ambitieus-rtv-zaanstreek-wil-meer-geld/

    Afijn, of dat allemaal gelukt is, moet de gemeenteraad maar bepalen, zij gaven dat geld. Maar Zaanstad heeft voor de komende jaren € 129.000 euro uitgetrokken. Daar maken ze in Hilversum nog geen 2 uur tv van.

    Wie denk dat je van dat bedrag professionele journalistiek op radio, tv en online – 365 dagen per jaar, 24/7 – kan maken, houdt zichzelf en de subsidiegever voor de gek. De praktijk is muziekradio en eindeloze herhalingen op tv.

    De Orkaan doet liever één ding goed (online nieuws maken) dan drie dingen halfbakken. Radio en tv kost € 80 a 100.000 euro alleen al aan rechten, studio, CSM, zendmasten, apparatuur en software zonder dat je 1 minuut nieuws gemaakt hebt.

 • Het ontgaat me een beetje, ik heb jullie hele beleidsplan doorworsteld en kan me daar in vinden, maar wat moet ik daar verder mee? Kan ik een handtekening zetten dat ik het er mee eens ben? Of dat ik tegen ben? Gisela, mijn bovenbuurvrouw, qua tekst dan, vraagt zich vriendelijker af wat ze er mee moet.

 • Bert Valk

  Ook ik spreek graag mijn steun uit om de licentie aan de Orkaan te geven.

 • De Orkaan

  Geworsteld? Het leest als een trein (vinden wij zelf – in alle bescheidenheid natuurlijk).

  Als we De Orkaan in de lucht willen houden in de komende jaren, hebben we daarvoor structurele ondersteuning van de gemeenten nodig. Die geven nu € 160.000 per jaar aan RTV Zaanstreek, maar wij vinden (kort gezegd) dat wij dat beter kunnen: met een een professionele journalistieke organisatie en veel eigen Zaans nieuws.

  Zaanstad en Wormerland willen daarvoor een plan, en dat is logisch als je subsidie geeft. Dus dat plan is vooral voor de gemeente en de leden van de gemeenteraad geschreven, die moeten erover besluiten.

  Maar De Orkaan is er vooral voor onze lezers, en daarom vonden wij het een goed idee om het plan ook voor hen beschikbaar te maken.

  Vandaar dus…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *