Nog geen draagvlak voor BIZ Zaandam

Te weinig ondernemers in Stadshart Zaandam hebben ‘ja’ gezegd tegen een Bedrijveninvesteringszone (BIZ). Een BIZ wordt gefinancierd door een opslag op de OZB-belasting. Het geld wordt weer in het gebied geïnvesteerd.

Maar eerst moeten 100 ondernemers voor het plan stemmen. De stemming sloot op 31 oktober maar al eerder was duidelijk dat te weinig bedrijven voor hadden gestemd. De stem-periode is nu verlengd t/m 30 november.

In het gebied zitten 298 bedrijven. Om een BIZ in te voeren moet de helft stemmen (149 dus) en daarvan moet twee derde voor stemmen (100). Bovendien moet de gezamenlijke WOZ-waarde van voorstemmers hoger zijn dan die van de nee-stemmers

Hoewel er tot eind oktober gestemd kon worden, was op 22 oktober al duidelijk dat die 100 niet gehaald werd. Dat is opmerkelijk omdat de initiatiefnemers in juli 2018 bekendmaakten dat 97 van de 100 bedrijven die zij hebben gesproken een positief antwoord hadden gegeven. De Orkaan noemde dat toen een Noord-Koreaanse verkiezingsuitslag.

Begin september hebben alle bedrijven een informatiebrief over de BIZ gekregen, op 19 september is er een bijeenkomst georganiseerd en op die datum zijn ook de stembiljetten verstuurd. De initiatiefnemers zijn daarna bij ondernemers langsgegaan. In oktober is nog eens een reminder gestuurd. Desondanks bleef de respons onvoldoende.

De initiatiefnemers wijten het geringe animo aan het feit dat bij ketens de brief op het hoofdkantoor is aangekomen waar men vervolgens niets met de stembiljetten heeft gedaan. In november start een laatste offensief om ondernemers (voor) te laten stemmen.

Foto: ondernemers uit centrum Zaandam bieden wethouder Gerard Ram het plan voor de BIZ aan, op de achtergrond VVD-raadslid Tjeerd Rienstra (wat hij daar deed weten we ook niet)

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Paul

  Feiten niet gecontroleerd, voorbarige conclusie. Parel van journalistiek. Misschien iets voor”je bent een zaankanter als”. Welk talent schrijft dit?

  • De Orkaan

   Voor iemand die kritiek op de hier gepresenteerde feiten heeft is het wel opmerkelijk dat er geen enkel feit wordt weerlegd. Onze gegevens komen uit openbare bronnen die door iedereen te controlen zijn: de recente raadsinformatiebrief van wethouder Gerard Ram, de informatie die door gemeente en ininiatiefnemers voor zomer is verspreid en de wet op de Bedrijfinvesterings Zones (BIZ).

 • paul

  Informatieve reactie, leert me iets over journalistiek. Het checken van de feiten zoals je die uit de openbare bronnen hebt gehaald, laat ik even aan jullie. Voor de aannames die er zijn gedaan op basis van die feiten is rondvragen bij de bron misschien wat handiger dan maar zelf invullen en je, wellicht (aanname mijnerzijds) vooringenomen verhaal te tikken.

  • Merel Kan

   Hé, Paul, ik begin nu wel erg benieuwd te worden naar de feiten die niet zouden kloppen?
   (Met ‘Je bent Zaankanter als…’ is btw volgens mij niks mis).

   • paul

    Hoi Merel, als je meer wilt weten, dan weet je me te vinden. Dit medium lijkt me nou niet het meest geschikt om het hier over te hebben.

    • Merel Kan

     Beetje gek, er gestrekt ingaan op ‘dit medium’ dat drie bronnen heeft geraadpleegd, en vervolgens niet over de brug komen als er naar feiten gevraagd wordt.

 • N Kuyt

  Verlenging prima. Wanneer er van deur naar deur wordt gegaan en het stemformilier (persoonlijk) in handen wordt gegeven (niks naar het HK sturen) en weer opgehaald wordt wat de uitslag ook is, dan wordt is mogelijheid tot draagvlak groter. het is zonde om de mogelijkheid tot investering in het gebied te laten liggen zeker de westzijde

  • De Orkaan

   Dan kan dus niet meer omdat de stembiljetten al verzonden zijn. Langs de deuren is men al gewest. Bovendien kunnen filiaalmanagers het stembiljet niet invullen, zij kunnen niet beslissen over de extra belasting die bedrijven gaan betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *