Nog veel Zaanse besmettingen, maar stijging vlakt af…

Het aantal corona-besmettingen in de Zaanstreek is in december nog steeds hoog maar de laatste vier dagen blijft het aantal stabiel. Het gemiddelde over de laatste week is 124 besmettingen per dag.

Het aantal ziekenhuisopnames blijft oplopen, ruim 250 streekgenoten kwamen met corona in het ziekenhuis terecht. Het aantal sterfgevallen liet de afgelopen week echter een daling zien.

In onderstaande grafiek is het aantal besmettingen (oranje balken) per dag te zien. Sinds begin deze maand loopt dat aantal op tot 18 december. Daarna neemt het dagcijfer af. Op zeven dagen in december werden meer dan 100 besmettingen gemeld, de afgelopen twee dagen daalde het tot onder de 100.

Omdat het dagcijfer sterk fluctueert, is ook het gemiddelde over de afgelopen 7 dagen (blauwe lijn) in de grafiek gezet. Ook daar is de stijging duidelijk tot eind vorige week. Het gemiddeld aantal besmettingen ligt nu op de 124 per dag in de Zaanstreek (afgelopen 7 dagen).

De Zaanstreek zit nog steeds stevig in de categorie ‘zeer ernstig’ (meer dan 250 positief geteste personen per 100.000 inwoners per week). Nu is dat cijfer 474 over de laatste zeven dagen (466 in Zaanstad, 430 in Wormerland en 688 in Oostzaan).

Positieve testen per week per 100.000 inwoners

Besmettingen zijn van belang om het risico-niveau aan te geven, als indicatie van de ernst van de pandemie heeft het tekortkomingen, vooral omdat het sterk afhankelijk is van het aantal mensen dat zich laat testen.

Ziekenhuisopnames

Het aantal ziekenhuisopnames van Zaankanters met corona was aanvankelijk stabiel, in de week van 8 december nam het weer toe. Daarna nam het af maar de afgelopen week werden er 9 streekgenoten opgenomen. Totaal kwam er meer dan 250 streekgenoten met corona in het ziekenhuis terecht.

Ziekenhuisopnames van Zaankanters per week

Sterfgevallen

Bij het aantal sterfgevallen is alleen de laatste week een daling zichtbaar, de vorige week (t/m 15 december) waren er relatief veel sterfgevallen.

In de Zaanstreek eiste de tweede golf (sinds september) al meer sterfgevallen (71) dan in de eerste golf (56).

Cijfers: RIVM, grafieken: De Orkaan

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *