Noord-Hollanders mazzelaars: de minste wegenbelasting in Nederland

De opcenten op de motorrijtuigenbelasting zijn het laagst in Noord-Holland. In 2023 is het gemiddelde bedrag € 193 voor een benzineauto van 1.250 kilo (bijvoorbeeld een Volkswagen Golf). In Noord-Holland betaal je € 156.

In Groningen, Drenthe, Zuid-Holland en Gelderland betaal je meer dan € 200. Het tarief in Noord-Holland is sinds 2019 niet meer verhoogd, het is ook niet voor inflatie gecorrigeerd.

Dat blijkt uit onderzoek van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen.

In Noord-Holland stegen de totale opbrengsten in 2023 (vergeleken met 2019) met bijna drie procent ondanks dat het tarief niet omhoog ging. De inkomsten nemen namelijk ook toe omdat er meer auto’s komen en auto’s zwaarder worden.

Elektrische auto’s zijn tot en met 2024 vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting, er worden daarom ook geen provinciale opcenten over betaald. Het is nog niet bekend wat er na 2024 gaat gebeuren. Het kabinet Rutte IV wil overigens de motorrijtuigenbelasting hervormen. Het huidige betalen naar bezit wordt vervangen door betalen naar gebruik.

Het volledige rapport is te downloaden vanaf de website van COELO.

Foto: De Orkaan (we konden niet zo snel een Golf-foto vinden).

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *