Noorderveenweg Assendelft bijna klaar voor containerwoningen

De plek waar Zaanstad tijdelijke flexwoningen wil plaatsen voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne wordt op dit moment bouwrijp gemaakt. Het terrein aan de Noorderveenweg in Saendelft (Assendelft) is inmiddels met zand opgehoogd.

In eerste instantie gaat het om 100 woningen voor een periode van 2 tot 3 jaar voor Oekraïners. Daarna zullen andere urgente woningzoekenden (alleenstaanden, jongeren en statushouders) de woningen kunnen betrekken. De eerste bewoners zouden in de eerste helft van 2023 kunnen komen.

Op het terrein is ook ruimte om nog eens ’ten minste’ 92 tijdelijke woningen te plaatsen. Zaanstad praat met Zaanse corporaties om ook “deze woningen beschikbaar te stellen voor spoedzoekers, starters en statushouders”.

Burgemeester Jan Hamming en wethouder wonen, Harrie van der Laan schreven eerder dat ze voor vluchtelingen uit Oekraïne, alleenstaanden na een scheiding, jongeren en asielzoekers met een verblijfsvergunning snel een oplossing vinden:

“Wij denken dat we met deze flexwoningen op deze plek meerdere groepen tegelijk op kortere termijn kunnen helpen”.

Op zijn vroegst komen de flexwoningen in december 2022 aan op de Noorderveenweg. Daarna moeten de woningen op locatie worden voorzien van installaties. Ook moet de buitenruimte nog worden ingericht. De verwachting is dat rond het begin van tweede kwartaal van 2023 de eerste Oekraïners er kunnen gaan wonen. De woordvoerder van wethouder Van der Laan: “Als alles volgens planning verloopt zijn de woonunits eind maart/begin april klaar om te bewonen.”

Voor de bouw van de eerste 100 containerwoningen voor 2 à 3 jaar voor ‘ontheemden’ uit de Oekraïne heeft de burgemeester een ‘crisisbevoegdheid’ om dat zonder veel procedures te doen. De 92 extra containerwoningen voor spoedzoekers, jongeren en statushouders (asielzoekers met verblijfsvergunning) voor een periode van ongeveer 10 jaar tot 15 jaar en het opnieuw gebruiken van de plekken voor Oekraïners na 2 à 3 jaar moeten wel via normale vergunnings-procedures verlopen.

Boven (en helemaal onder) het opgehoogde terrein (en een maquette van wat er komt). Hier direct een foto van de overburen ‘Zaanstad Nee’ die protesteren tegen de bouw.

Lees ook:

Door Merel Kan, foto’s: De Orkaan – impressies van gemeente Zaanstad.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Jan de Vries

  Hele goede actie om eindelijk iets te doen aan tijdelijke woningbouw waar jongeren die op zichzelf willen wonen van kunnen profiteren. Als raadslid heel vaak om gevraagd.

  • Reinier van Oeveren

   Welke jongeren? Dit wordt er doorheen gefietst onder de noemer ‘crisis’ en ’tijdelijk’. Je zal volgens de definitie van deze gemeente maar ’tijdelijk’ werkloos raken, dan is 15 jaar toch een hele tijd. Je kan op je klompen aanvoelen dat, nadat de Oekraïnse vluchtelingen weg zijn, er een volgende goocheltruc wordt uitgehaald door de burgemeester om de omwonenden buitenspel te zetten. Maar het wordt vast een hele fijne en gezellige plek voor die jongeren. Voldoende te beleven met statushouders, spoedzoekers en vluchtelingen op een hoopje in een wijk waar alles werkelijk op rolletjes loopt.

 • Henk Thesing

  Mag dit project nog wel door gaan i.v.m. de stikstof?

 • Hans Egthuijsen

  Jammer dat de redactie niet even contact opneemt met een jurist/bewoner die weet hoe het wel in elkaar steekt. Dan kan er een eerlijk verhaal volgen. De burgemeester en wethouders maken er namelijk een behoorlijk potje onbehoorlijk bestuur van en dat zal binnenkort voor de rechtbank worden gebracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *