Oekraïne-update: opvang, kleding, acties…

In de voormalige winkel van Miss Etam in het Rozenhof in Zaandam wordt kleding voor de vluchtelingen uit de Oekraïne verzameld. In Zaanstad, Wormerland en Oostzaan worden vluchtelingen opgevangen. De Oekraïnse vlag wappert. Kinderen ondernemen acties. Het geel-blauw duikt overal op.

Kleding en spullen

Bij Miss Etam worden sinds begin deze week spullen ingezameld voor Oekraïense vluchtelingen die nu in Zaanstad zijn of er de komende periode gaan komen. Al de eerste dag zijn veel spullen ingezameld (kleding, schoenen, sjaals), maar goederen blijven welkom. Het inzamelpunt wordt ‘gerund’ door vluchtelingen uit Syrie. Deze vrijwilligers kunnen ook extra hulp gebruiken. Aanmelden daarvoor kan via Noodopvang Oekraïne Zaanstad. (foto boven)

Van maandag tot en met vrijdag tussen 15.00 en 19.00 uur kunnen spullen (kleding voor vrouwen en kinderen, nieuwe sokken en ondergoed, verzorgingsproducten zoals luiers, maandverband, tandpasta en tandenborstel, zeep, shampoo en speelgoed) worden gebracht. Burgemeester Hamming:

“De reacties die ik de afgelopen week heb gezien waren hartverwarmend. We zien dat het veel Zaankanters graag iets willen doen voor vluchtelingen die in Zaanstad verblijven.”

Opvang

Zaanstad heeft in overleg met een Zaans hotel kunnen regelen dat er bedden beschikbaar kwamen voor vrouwen en kinderen. Inmiddels gaat het om 96 mensen in Zaanstad en Oostzaan in 40 hotelkamers.

Wormerland worden mensen in zes woningen in de Gele Lisstraat opgevangen en is er een kortlopende crisisopvang gekomen in de sporthal in Wormer. Daar zijn direct 100-150 opvangplaatsen gerealiseerd, waar dat kan indien nodig opgeschaald worden naar in totaal 400 bedden.

De verwachting is dat de vraag naar opvangplekken fors zal stijgen op korte termijn.

Vlaggen etc.

De Oekraïense vlag hangt bij Zaanstad, het Zaantheater doet geel en blauw op de aankondigingsborden, kinderen verspreiden raamaffiches tegen de oorlog.

Vlag Stadhuis (De Orkaan)
Raamaffiche (De Orkaan)
Beeldscherm Zaantheater (De Orkaan)
Burgemeester Hamming bij Miss Etam (foto: Zaanstad)
Woningen Wormer wordt gereed gemaakt (foto WormerWonen)

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Rens Kamminga

  In het appartementencomplex van Evean in Westerwatering staan diverse appartementen al langere tijd leeg (veel te hoge huur), deze kunnen zo worden vergeven aan mensen die het oorlogsgeweld in Oekraïne ontvluchten.
  Misschien moet de gemeente hier even een handje bij helpen?

 • Jaap Meeuwsen

  Durghorst Krommenie, nu staat het er nog of zal het helemaal verwoest zijn binnen ?
  Anders altijd nog beter dan met nul privacy in een sporthal.

 • Rienk van der Molen

  Dag Orkaan, zojuist (woensdagmiddag half twee) vliegt er hier op het Zaaneiland een plaatselijk bekend ventje door de straten.
  Hij ‘vliegt’ bijna letterlijk. Meneer- ik schat hem rond de tien-twaalf jaar vliegt bijna letterlijk omdat hij duidelijk haast heeft. Op alle plusminus 550 adressen op Het Eiland doet hij een kopietje A4 in de deur. Op dat A4-staat een poster getekend: Stop de oorlog (Zie raamaffiche hierboven’.
  Duidelijk, toch!?
  Daarom vliegt hij op zijn skates door de straten. Want er staat nog een boodschap op voor de bewoners:
  Wilt u deze poster ophangen als u het niet eens bent met de oorlog in de Oekraïne? Dank u wel! Izai
  Nou Izai, bij ons hangt de poster. Dezelfde als die ik nu door stuur naar De Orkaan.
  Goede groet,
  Rienk van der Molen

 • Ineke Groothuizen

  Beste mensen van De Orkaan,

  Vanaf 26 maart ben ik mijn kledingkasten gaan schoonmaken, alles een nacht buiten gehangen en in mijn kast liggen alleen maar schone kleding. Mijn maat is S-M. Kinderen heb ik niet, wel twee knuffels, wat kleurplaten etc.
  I.v.m. mijn epilepsie-aanvallen die helaas in het afgelopen jaar hebben plaatsgevonden is autorijden verboden.
  Zijn er mogelijkheden om dit op dit op een andere manier, bijv. ophalen bij jullie te kunnen inleveren.
  Of is er in Hoofddorp een adres waar ik dit kan inleveren.
  Ik zoek een veilig adres. Helaas is nl de ervaring dat verkeerde mensen hier ook gebruik van maken. Vandaar dat ik kleding nooit aan de weg zet en in tweedehands winkels zijn er helaas handelaren, die bij opening, spullen, dus misschien ook kleding, ‘aanschaffen’ en verder verkopen.

 • Grace Deighton

  Maandag stond ik met 3 zakken kleding voor de voormalige winkel van Etam en toen ik daar kwam las ik dat zij niet de hele week open zijn, echter alleen op dinsdag, woensdag en donderdag.
  Misschien kunt u hiervan een melding maken in De Orkaan.

  Kunt u mij tevens zeggen waar ik kleding voor Oekraine kan inleveren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *