OFC1 op zwart zaad?

Het eerste elftal van OFC staat op dit moment op de tweede plaats in de Derde Divisie. Financieel staat het team er minder florissant voor.

Er is geen geld in kas, er zijn geen sponsors en de spelers krijgen een maandelijkse vrijwilligersvergoeding van maximaal € 170.

Dat blijkt uit een brief die B&W aan de gemeenteraad stuurde na een gesprek met het OFC-bestuur en de penningmeester van Stichting Topvoetbal Oostzaan (STO) op 13 februari.

STO, die voor de financiering van het eerste elftal verantwoordelijk is, heeft bij de gemeente Oostzaan geen begroting kunnen laten zien omdat “er op dit moment geen middelen meer aanwezig zijn in de stichting.” Ook zijn er geen sponsorcontracten overlegd omdat “dergelijke contracten er op dit moment niet zijn”.

Volgens de brief “worden verder geen betalingen verstrekt aan spelers, anders dan de algemene vrijwilligersvergoeding”. Zo’n vergoeding bedraagt volgens de belastingdienst maximaal € 170 per maand.

Oostzaan heeft van STO wel de jaarrekening 2018/2019 met bijlagen gekregen. Het vertrek van de omstreden geldschieter Marwam K. werd nogmaals formeel bekendgemaakt:

“Ook werd meegedeeld dat de heer Khairi geen lid meer is van de technische commissie van OFC en dat hij tevens is afgetreden als voorzitter van STO.”

Marwan K. is tot een jaar cel veroordeeld wegens witwassen, het hoger beroep dient in april.

Volgens B&W van Oostzaan is nu “grotendeels voldaan aan het verzoek van het college” om stukken van OFC en STO ter beschikking te stellen. Welke stukken ontbreken is onduidelijk, tenzij Oostzaan ook ‘oude’ sponsorcontracten van STO wil zien (wat niet onlogisch is) of twijfelt aan het ontbreken van sponsorcontracten en een begroting.

Dat laatste zou best eens kunnen. In het NHD van vandaag opent ‘woordvoerder’ Maikel Schats (OFC moet het al lange tijd zonder voorzitter doen) de aanval op B&W. Dat van die vrijwilligersvergoeding gold volgens Schats alleen maar tot de winterstop omdat er geen geld is kas was, “na de winterstop krijgen ze gewoon weer betaald.” STO zat zonder geld omdat men nog geld aan de belastingdienst schuldig was.

De reactie van Schats roept vooral vagen op. Als spelers wel volledig betaald worden is er nu dus wel geld in kas en zijn er wel sponsorinkomsten. Dat betekent dat de informatie die op 13 februari aan Oostzaan is vertrekt, onjuist is. De winterstop liep al op 12 januari af.

Het college beslist op 10 maart “of de overhandigde stukken voldoen aan de gevraagde transparantie”, daaraan voorafgaand wordt overlegd met de gemeenteraad.

Lees hier ons OFC-dossier

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Dirk Marinus Sr

    Vreemde zaak vrijwilligersvergoedingen aan spelers van OFC 1. Lijkt me meer wat voor werkers waar de club op draait….

    • De Orkaan

      Het is de teskt van de woordvoerder van OFC zelf: tot de winterstop een vrijwilligersvergoeding, maar voor de € 170 per maand hebben ze wel een prima prestatie geleverd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *