Oktober: maand van de chocola

Chocoladefonteinen, hagelslag & crème de Cacao. Bij de Orkaan is het altijd chocolade-maand (vooral als we langs ADM of Gerkens fietsen), maar in oktober staat de hele Zaanstreek in het cacao-zonnetje. Het is namelijk Maand van de Chocola.

Omdat in oktober de cacao-oogst in de Zaanstreek aankomt, roept het Festival Industrie Cultuur deze maand uit tot Cacaomaand. Zaterdag 3 oktober begint het officieel met een Cacao en Chocolade Foodmarkt in Wormerveer, de bakermat van de hagelslag.

Op de foodmarkt zijn er lokale chocolademakers en foodtrucks, met chocoladefonteinen, chocolade risotto-ballen, chocoladetaarten en chocoladelikeur. Op de Zaanse Verhalenbank delen (oud)medewerkers van Gerkens hun verhalen over het cacaobedrijf.

voorkant boek petteOp zondag 4 oktober verplaatst het festijn zich naar de Zaanse Schans met een lezing over de verslavende werking van chocolade door Remco Havermans. In het Verkadepaviljoen is er een optreden van de cast van de FluXus musical De Saense Chocoladefabriek (foto links boven). De workshop DropLab bij Zaans Gedaan heeft een cacao-special.

De Cacao Fietsroute gaat langs oude en huidige cacaofabrieken. Ook de Zaansafari’s van 3, 17 en 31 oktober staan in een cacao-kader.

Op 25 oktober (14:00) geeft Marijke C. Pette een lezing in het Zaans Museum over haar boek Pette Cacao en Chocolade, een Zaans familiebedrijf in roerige tijden.

 

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *