In 2020 zal Olam Cocoa in Koog aan de Zaan één van haar twee productielijnen zodanig aanpassen dat de ammoniakuitstoot met circa 80% ten opzichte van de huidige uitstoot zal worden verminderd (bij gelijkblijvende productie).

De andere productielijn waar ook cacaobonen worden verwerkt tot cacaomassa, is in 2015 al aangepast. Dat heeft geleid tot een reductie in de ammoniakuitstoot van 60%.

Dit blijkt uit antwoorden van B&W van Zaanstad op vragen van SP-steunraadslid Anna de Groot.

De Groot stelde de vragen na een artikel op De Orkaan over de forse ammoniakuitstoot van Olam. Dat bleek weer uit een artikel in de Groene Amsterdammer waarop wij door een lezer werden gewezen.

UPDATE 15 noven 2019: Anna de Groot heeft inmiddels aanvullende vragen gesteld over de details van de vermindering van de uitstoot door Olam.


Bronnen: antwoorden op vragen van Anna de Groot (SP), eerdere berichtgeving op De Orkaan, foto: Orkaan-archief