Oliebollenkraam Gedempte Gracht is terug!

Na veel gehannes, gedoe en bezwaren is de oliebollenkraam van Jan Suidema weer terug op de Gedempte Gracht – althans voor dit jaar.

Sinds zaterdag staat de kraam op het plein voor V&D en de Rozenhof.

Aanvankelijk was het verboden om de kraam op het plein te zetten, de ‘kwaliteit’ van de ‘winkelbeleving’ van de Gedempte Gracht liet dat niet toe.

Toen Suidema bezwaar maakte, bleek dat de gemeente de regeling over het niet toestaan van voedselkramen niet op de juiste wijze had openbaar gemaakt.

Daarop besloot Zaanstad dat Suidema alleen dit jaar nog op de Gedempte Gracht mocht staan. Maar met een kleinere kraam die geheel zelfvoorzienend zou zijn. Daarom heeft het volgens de exploitant even geduurd voordat hij de zaakjes op orde had.

Ook bij Goemans en Buter zijn oliebollenkramen. Lees het hele dossier hier.

In de reacties werd gesteld dat een gesloten oliebollenkraam de winkelbeleving wellicht negatief beïnvloedt. Oordeel zelf:

oliebollenkraam 22 december 2015 dicht

Deel dit artikel:

18 reacties

 • Alsof een oliebollenkraam en een viskar *niet* zouden bijdragen aan de “winkelbeleving”… Wat een onzin! Wat willen we nou: een gezellige winkelstraat, of een steriele koopgoot? Het is de PC-Hooftstraat niet!! (gelukkig)… Laat maar lekker staan die kraampjes; hoe rommeliger hoe beter!

 • Pieter de Vente

  Pffff, staat die lelijke bak daar weer!

 • De Orkaan

  hoe het ding eruit ziet als-ie gesloten is? Die foto zetten we er meteen bij!

 • Erik Esteie

  Ik vind dat “ding” nu ook niet echt het toppunt van schoonheid

  http://esteie.nl/2015/12/19/zaterdag-19-december-2015-oliebollen/

 • Annet

  Dat “ding” ziet er misschien wat minder mooi uit als hij gesloten is. Heeft iemand wel eens een mooi, vandalisme bestendig “ding” gezien? Vandalisme is een zeker is waar je als ondernemer aan moet denken als je snachts je spullen op locatie laat staan.

 • Gerrit Vd Velde

  Wat een maffe reacties hier, is lezen nou zo moeilijk? Het heeft even geduurd voor dat Jan Suidema, deze oliebollenkraam geregeld Had, deze kraam heeft hier dus niet eerder gestaan! Enkelen jaren terug , is de kraam nieuw gespoten daar geplaatst en na twee weekenden zat de kraam onder de graffiti. Ook ia het onjuist dat Buter en Goemans een oliebollenkraam hebben geplaatst zij verkopen vanuit een marktkraam! Bij Goemans is het zelfs zo dat voetgangers niet eens normaal op het trottoir kunnen lopen, maar de rijbaan op moeten, met alle gevaren van dien.

 • Gerrit Vd Velde

  Wat een maffe reacties hier, is lezen nou zo moeilijk? Het heeft even geduurd voor dat Jan Suidema, deze oliebollenkraam geregeld Had, deze kraam heeft hier dus niet eerder gestaan! Enkelen jaren terug , is de kraam nieuw gespoten daar geplaatst en na twee weekenden zat de kraam onder de graffiti. Ook is het onjuist dat Buter en Goemans een oliebollenkraam hebben geplaatst zij verkopen vanuit een marktkraam! Bij Goemans is het zelfs zo dat voetgangers niet eens normaal op het trottoir kunnen lopen, maar de rijbaan op moeten, met alle gevaren van dien.

 • Al dat gedoe over uiterlijkheden ook de hele tijd. Ik begrijp niet waar het voor nodig is (en al helemaal niet waarom het zoveel heeft moeten kosten).
  De enige reden voor mij om me op de vermaledijte Gedempte Gracht te begeven is om iets te kopen dat ik (al dan niet) nodig heb. Een of ander kledingstuk, een fietslampje, een oliebol… En dan snel weer door naar aangenamer oorden!

 • Staat die kraam nou scheef,
  of is de Gedempte Gracht niet waterpas.

  En waarom heet het trouwens nog steeds ‘Gedempte Gracht’?

  • Huibert Latenstein

   Die naam heeft nooit geklopt, de zilverpadsloot werd in 1858 gedempt vanwege choleragevaar. Het toenmalige bestuur van Zaandam had het toen wat hoog in het hoofd en noemde het een Gracht. En nu is het water tussen een aantal betonnen delen. Ongetwijfeld is een naamswijziging veel te duur. Volgens mij staat hij ook scheef maar misschien is er al een beginnende verzakking van die kitsch in Zaandam. Tenslotte hebben we een slappe bodem.

   • Erik Esteie

    Ik meen ooit begrepen te hebben dat de naam gedempte gracht is gebleven omdat men de ondernemers niet met kosten wilde opzadelen(nieuw briefpapier enz.)
    Zo heet de bebouwing op het Ankersmidplein ook nog steeds zo ondanks dat er van een plein geen sprake meer is

   • Hans Kuyper

    Jongens, jongens! De kraam staat op een brug! Een mooie, bolle, bestrate brug naar voorbeeld van de Platte Stenenbrug in Alkmaar! En wat een lelijke kar. Maar goed, hij staat er maar kort, korter dan de gemiddelde bouwkeet. Laten we hem dan ook maar als zodanig beschouwen. Fijne dagen, en dat de oliebollen maar mogen smaken dit jaar!

 • Huibert Latenstein

  Ik begrijp volkomen dat dat ding super vandalisme bestendig moet zijn. Ik vond die rode wagen helemaal verschrikkelijk welke daar stond en vooral die lucht.Voor de rest kom ik er zo weinig mogelijk er zijn gelukkig heel wat andere leukere winkelcentra dan deze Soeters kitsch. Ben benieuwd, ik hoop het niet maar stel dat V&D verdwijnt wat daar dan inkomt?

  • Hans Kuyper

   Ik hoop het ook niet, voor het personeel. Maar áls V&D verdwijnt, is dat een buitenkansje voor de stad. Hup, meteen weg die foeilelijke grindtegelbak, met Rozenhof en al, en iets prachtigs bouwen met veel woningen en een brede verbinding met de Rozengracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *