Oliebollenkraam na 38 jaar weg van Gedempte Gracht

De oliebollenkraam van Jan Suidema keert definitief niet terug op de Gedempte Gracht. Suidema verkocht hier 38 jaar zijn oliebollen. In 2015 stond hij daar voor het laatst.

Vandaag oordeelde de Raad van State in hoger beroep dat Zaanstad terecht de vergunning aan Suidema heeft geweigerd.

Suidema wilde van 1 oktober 2017 tot en met 31 december 2017 op plein voor het Rozenhof staan. Dat werd afgewezen waarop hij hoger beroep aangetekende.

Zaanstad beroept zich volgens de Raad van State terecht op artikel 1:8 en artikel 5:18 van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

In 1:8 staat dat een vergunning geweigerd kan worden als de openbare orde, de openbare veiligheid, de volksgezondheid of de bescherming van het milieu in gevaar komt.

In 5:18 staat standplaatsvergunning geweigerd kan worden als deze in strijd is met een geldend bestemmingsplan, beheersverordening, exploitatieplan of voorbereidingsbesluit. Ook als “een redelijk verzorgingsniveau voor de consument ter plaatse in gevaar komt” mag een vergunning worden geweigerd.

Volgens Suidema “is niet gebleken op welke wijze zijn oliebollenkraam, die 38 jaar op deze plek heeft gestaan, nu de openbare orde en openbare veiligheid schendt.”

De rechtbank is het eens met Zaanstad:

“Door de beperkte beschikbare ruimte komt met de verlening van een standplaatsvergunning voor een oliebollenkraam als die van [appellant], die zich gedurende een onafgebroken periode van drie maanden ter plaatse zal bevinden en waar wordt gebakken en gebraden, de openbare orde en de openbare veiligheid in het gedrang.

Ook de aanwezigheid van kabels en aggregaten en het lozen van afvalwater spelen hierbij een rol, onder meer met het oog op de bescherming van het milieu.”

Volgens Zaanstad voorziet de nieuwe inrichting “niet in de benodigde ruimte voor standplaatsen, behoudens vijf specifieke locaties. Op de Gedempte Gracht zijn verder alleen nog promotieactiviteiten toegestaan.”

Eerder zei de gemeente dat de ‘kwaliteit’ van de ‘winkelbeleving’ van de Gedempte Gracht niet toeliet dat dat er een oliebollenkraam kwam.

Foto: de oude kraam (foto Erik

Deel dit artikel:

13 reacties

 • Freek Willem

  Levensgevaarlijk een oliebollen kraam. Het gaat een ramp voor de veiligheid worden als de oliebollen uitgestald zijn. En het poedersuiker en slagroom niet te vergeten. Onze levens zijn nu gered want de kraam komt niet. Na 38 jaar in gevaar verkeerd te zijn is de zaanse bevolking nu veilig. Hulde aan de ambtenaar die zich om ons welzijn bekommerde. Tjonge hoe kan je als ambtenaartje nog rustig slapen als je dit soort idioterie uitvoert.

 • Willemsen

  “Eerder zei de gemeente dat de ‘kwaliteit’ van de ‘winkelbeleving’ van de Gedempte Gracht niet toeliet dat dat er een oliebollenkraam kwam.”
  Kwaliteit van de winkelbeleving etc. En dat allemaal in Zaandam. Welke winkels voldoen daar wel allemaal aan? Al die eetzaakjes of telefoonzaakjes misschien?

 • Rob

  Die moest natuurlijk wijken voor de vuurwerkpromotie, dat, zoals we allemaal weten, veel veiliger is dan exploderende oliebollen …

 • Eduard

  Dacht ik dat de gemeente Zaanstad de humor op een laag pitje zou gaan zetten. Helaas ze klimmen weer met stip. Wat een oliebollen!

 • Perry

  De gehele achterliggende motivatie weet ik niet, maar wat is er nu gezelliger dan een oliebollenkraam, lekker ruikend en sfeervol verlicht, op een anders zo troosteloze winkelstraat. Ik vraag mij af wat de Zaanse Inwoner voor mening heeft, want dit wordt er toch zo maar doorheen geduwd. Een luisterend oor ……………….

 • durk

  Ach, 38 jaar op de geschiedenislijn van Zaanstad stelt natuurlijk niet al
  te veel voor…..laat staan op die van een gemeenteraad (slid)……
  Na de volgende verkiezingen wellicht een kraam waar veel zwaarder
  “vuurwerk” te zien is…………

 • Klaus

  Moet je eens kijken op een kerstmarkt in Duitsland. Letterlijk en figuurlijk hutje mutje met de meest uiteenlopende lekkernijen. Maar ja wij mogen alleen maar naar de Febo…

  Onzin, volbouwen en er een gezellige boel van maken!

 • Siem

  Maar, vuurwerk mag wel de hele maand december. Dat is zo veilig als de pest.

 • Nederland is geworden tot een ziek land, Zaandam volgt hierin!

 • hans van loo

  V.w.b.vuurwerk is er sprake van een ongekende lamlendigheid van gemeentelijke zijde onder het mom van “kunnen we niet handhaven”.

 • Ben van Roode

  Het is niet de eerste keer dat zaken van deze omvang zich voordoen in het nieuw ontworpen centrum. Er zitten wel een paar ernstige designfouten in. Je moet als ontwerpen ruimte houden voor de organische groei die bij een stad hoort. Waarom is er geen voldoende ruimte gehouden voor borden en ander meubilair. Wel toeteren als het terras in de zgn gracht een beetje te groot is. Voor mensen met beperkte mobiliteit worden stadscentra ontoegankelijk. De bereikbaarheid van het stadhuis is zo slecht dat het een aanval op democratie is. Ja, u kan toch op de fiets komen. Een overheid weet wat goed voor je is. Dat zeiden mijn ouders ook en daar twijfelde ik wel eens aan……
  En dan heb ik het nog maar niet over de uitwaaierende vloek van de pseudo Zaanse bouw.

 • Gerrit

  Belachelijk, maar wel Buter in een marktstal buiten zijn handel laten bakken, kijk dat is pas gevaarlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *