Onaf kunstwerk station 100% betaald door ZNSTD

Dat het huwelijk tussen ProRail en Zaanstad op zijn zachtst gezegd stormachtig verloopt, mag inmiddels duidelijk zijn, en dat onze gemeente daarbij steeds weer de onderliggende partij blijkt te zijn, tekent zich steeds scherper af.

In juli schreven wij over het onzichtbare kunstwerk in het tunneltje van Station Zaandijk Zaanse Schans dat 80.000 euro heeft gekost.

Zaanstad wist ons te melden dat de iets te subtiele sleuven in de zijwand onderdeel waren van een gezamenlijk project van ProRail en Zaanstad. ProRail ontkende dat, en de kunstenaar was doodongelukkig met de uitvoering. Er zou gezocht worden naar een oplossing om het kunstwerk alsnog zichtbaar te maken.

Deze week meldde de woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Gerard Slegers dat het tunneltje klaar is. Het is opgeleverd en Zaanstad heeft de rekening op zich genomen:

‘Het station is officieel opgeleverd. Ook het kunstwerk is door de kunstenaar opgeleverd, deze heeft voldaan aan de opdracht evenals ProRail die aan haar opdracht heeft voldaan om het kunstwerk op de muur aan te brengen. De gemeente Zaanstad heeft alle kosten voor het kunstwerk betaald. Op dit moment is ervoor gekozen om geen verdere wijzigingen aan te brengen.’

De kunstenaar wil (nog) niet reageren omdat het ‘feit’ dat het kunstwerk zou zijn opgeleverd ook voor haar als een verrassing kwam. En het kunstwerk is nog steeds zo goed als onzichtbaar.

En, zeg nooit ‘nooit’, stelt Zaanstad:

‘Dit betekent niet dat er in de toekomst overwogen wordt om nog wijzigingen aan te brengen om het kunstwerk beter te laten uitkomen.’

Minidocumentaires De Orkaan ‘Tunnelvisie’

Hier de arthouse docu’s die wij maakten over de ongelukkige tunnel.

In maart 2018 zou het toilet het probleem zijn geweest:

In juni van dit jaar zagen we het de goede kant uitgaan!

In juli ontdekten we een piramide!

In augustus werden blinden en slechtzienden met een groot probleem opgezadeld…

En recent, in oktober, meldden we dat het nog niet helemaal af is (maar dat is het dus wel):

 

Deel dit artikel:

Een reactie

  • René van der Wateren

    Als dit allemaal achter de rug is kan er misschien iets aan die afschuwelijke muur (cacaofabriek) tegenover het station gedaan worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *