Ondervoeding bij dementerenden tegengaan: zo kunt u helpen!

Niet iedereen staat stil bij de gezondheidsrisico’s van ondervoeding voor dementerende ouderen. Toch is het van levensbelang om hier alert op te zijn. Naarmate het ziekteverloop vordert is het steeds belangrijker hier op te letten als mantelzorger. Kent u iemand met dementie en maakt u zich zorgen om zijn of haar gezondheid? Hier leest u hoe u een slecht eetpatroon en ondervoeding bij dementerende ouderen herkent en hoe u het beste kunt helpen.

De oorzaken van ondervoeding bij dementerenden

Mensen met dementie zijn vaak vergeetachtig en verward, waardoor ondervoeding al snel op de loer kan liggen. Dementerende ouderen kunnen soms simpelweg vergeten zijn om te eten of er van overtuigd zijn gegeten te hebben, ondanks dit niet zo is. Hierdoor krijgen zij minder voedsel binnen, zonder dat zij dit in de gaten hebben.

Ondervoeding kan ook ontstaan doordat dementerende ouderen het eten niet meer (in huis) kunnen vinden of omdat zij moeite hebben met het bereiden van maaltijden. Hierdoor lukt het ze vaak niet meer om gezonde maaltijden klaar te maken, waardoor ze onvoldoende voedingsstoffen zullen binnenkrijgen.

De symptomen van ondervoeding

Ondervoeding uit zich niet altijd in vermagering en hierdoor is ondervoeding niet altijd even makkelijk te herkennen. Naast aantoonbaar of zichtbaar gewichtsverlies kunnen ook kouwelijkheid, vermoeidheid, lusteloosheid en een bleke huid symptomen zijn. Wees daarnaast bij dementerenden ook alert op andere soort aanwijzingen die kunnen duiden op ondervoeding, bijvoorbeeld een blijvend volle koelkast, ongeopende verpakkingen, kleinere boodschappenlijstje of veel etensresten in de prullenbak.

Hoe kunt helpen?

Er zijn genoeg manieren om iemand met dementie te ondersteunen bij het eten en drinken. Bied wanneer u op visite bent iets gezonds aan. Bij het vaker weigeren van voedsel, kunt u ook proberen om samen te koken. Zo betrekt u uw naaste met dementie bij de maaltijd, wat niet alleen de eetlust maar ook de begrijpelijkheid van het eetmoment stimuleert. Probeer ook samen te eten: naast de extra gezelligheid, kunt u zo ook helpen bij de maaltijd door bijvoorbeeld voor te doen hoe u met bestek eet.

Hoe De Thuiszorg Student kan ondersteunen

Zorgen voor uw naaste met dementie kan zwaar zijn. Ondanks dat u het uiteraard met liefde doet, is het vaak lastig om uw vader, moeder of partner 7 dagen in de week te voorzien van een gezonde maaltijd en aanvullende zorg, hulp en ondersteuning. Om overbelasting te voorkomen, kunt u er in dat geval voor kiezen om professionele ondersteunende thuiszorg aan te vragen bij De Thuiszorg Student.

Zij koppelen zorgstudenten aan uw naaste die kunnen helpen bij het doen van boodschappen, het bereiden van maaltijden en andere huishoudelijke taken. U kunt de zorg en ondersteuning naar wens invullen. Zo hoeft u zich minder druk te maken over de gezondheid van uw naaste en kunt u meer genieten van de gezellige en dierbare momenten samen.

Ingezonden door De Thuiszorg Student

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *